petak 24. februar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić: I Evropa i Kosovo!

Tadić: I Evropa i Kosovo!

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio je dogovor Beograda i Prištine postignut u Briselu i ocenio da to znači da Kosovo na regionalnim forumima neće biti prisutno kao nezavisna država.

"Postignutim dogovorom politika "i Evropa i Kosovo" koju sam vodio i za koju sam dobio podršku građana Srbije prošla je ovaj istorijski test čime je dokazano da je taj pristup jedino realan i onaj koji donosi rezultate.

Ta politika obezbeđuje evropsku buducnost Srbije, čuva naše nacionalne interese, ali i pokazuje da je Srbija faktor stabilnosti jugoistocne Evrope", istakao je Tadić u izjavi za javnost.

Beograd i Priština dogovorili su se u Briselu da na regionalnom predstavljanju uz ime Kosova u fusnoti stoji formulacija koja ne prejudicira status Kosova i koja je u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskom proglašenju nezavisnosti.

Tadić je ocenio da je najviši nacionalni interes da se otklone sve prepreke kako bi Srbija dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU što će otvoriti potpuno nove perspektive za zemlju i sve njene građane.

Predsednik je istakao da će Srbija i nadalje biti konstruktivna i otvorena za dogovor u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se pronašla kompromisna rešenja za probleme koje tište obične ljude i kojima se normalizuje njihov svakodnevni život, a koja će biti uvek u skladu sa Ustavom Srbije i interesima njenih građana.

Tadić je naglasio da Srbija nikada nije imala nameru da bojkotuje ili sprečava učešće Prištine u regionalnim forumima jer je u njenom interesu da se to omogući kako bi Srbija kroz regionalne inicijative ovladala dodatnim uticajem na ekonomske i političke procese u pokrajini.
"Na taj način i naš narod na
Kosovu moći će da ostvari zaštitu i prosperitet, kao i svi drugi građani našeg regiona, kroz regionalne inicijative i dogovore", ocenio je predsednik Srbije.

"Kosovo neće biti predstavljeno u radu reginalnih foruma i institucija kao nezavisna država već u skladu s Rezolucijom 1244 UN o Kosovu i odlukom Međunarodnog suda pravde", istakao je Tadić.

On je naveo da je Srbija članica UN koja poštuje i Rezoluciju 1244 UN koja garantuje suvereniet nad Kosovom, kao i odluku Međunarodnog suda pravde, koja takav suverenitet ne uspostavlja, i podsetio da pet država članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova.