sreda 24. februar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Opozicija kritikuje zakon o skupštini

Opozicija kritikuje zakon o skupštini

BEOGRAD - Poslanici opozicije juče su izneli brojne kritike na predloženi zakon o Narodnoj skupštini, ponavljajući tvrdnje da on najvišem zakonodavnom telu u državi neće poboljšati ugled i vratiti dostojanstvo, kako to tvrdi vladajuća većina.
Poslanici SRS, DSS, NS i LDP najavili su da neće podržati predloženi akt, dok su naprednjaci kazali da zakon nije zaslužio podršku te stranke, ali da će možda i glasati za njega ako budu usvojeni njihovi amandmani.
Poslanici LDP su naglasili da je vladajuća koalicija morala da "oslobodi" poslanike ostavki i imperativnog mandata, jer je Srbija, kako su naveli, jedina zemlja u kojoj su poslanici taoci svojih partija. Ta stranka smatra da, dok postoji mogućnost povlačenja blanko ostavki nema dovoljno slobode u nastupu poslanika. LDP je navela i da predloženom zakonu nedostaje "ozbiljna tačka u kontroli rada vlade, odnosno na koji način će biti sprovođeni doneti zakoni".
Iz poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" su, međutim, ukazali da je odredbom o mandatima poslaniku data mogućnost da njime slobodno raspolaže, što se, kako su istakli, ne kosi sa Ustavom Srbije, niti izlazi iz njegovih okvira.
Radikali su ponovili da je predloženi zakon nesistemski, neustavan, loš, te da ga većina donosi samo zato što Ustav Srbije to predviđa, a ne da bi istinski bio unapređen rad parlamenta.
Poslanici DSS-a su kazali da se predloženi tekst ne može popraviti amandmanima i predložili da on bude povučen iz procedure i da bude napisan novi, koji će na valjan način urediti najviše zakonodavno telo, sa čim su se složili i poslanici Nove Srbije.
Predstavnici većina su naveli da je nekorektno to što opozicione stranke kritikuju predloženi zakon, s obzirom na to da nisu učestvovali u njegovoj izradi, a imali su mogućnost da time predlože svoja rešenja. Poslanici SPS-JS su istakli da će usvajanjem predloženog zakona Skupština Srbije i formalno biti stavljena u ravnopravni položaj sa izvršnom vlašću i da će time biti omogućena institucionalna, ekonomska i finansijska samostalnost parlamenta.
G17 plus je istakla da će se predloženim tekstom vratiti dostojanstvo parlamentu, kao i poljuljani ugled.