sreda 23. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Potvrđena Đinđićeva vizija

PREDSEDNIK SRBIJE BORIS TADIĆ JUČE U STOKHOLMU PREDAO APLIKACIJU ZA ČLANSTVO U EU

Potvrđena Đinđićeva vizija

Zoran Đinđić je proneo ovu viziju Srbije kroz najmračnije godine diktature i danas je dan kada su njegove ideje potvrđene, istakao je Tadić prilikom predaje kandidature švedskom premijeru

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić juče je u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, zvanično predao zahtev Srbije za članstvo u EU.

- Ovo je istorijski dan za Srbiju - izjavio je Tadić, koji je švedskom premijeru Frederiku Rajnfeltu predao kandidaturu Srbije za članstvo u EU i poručio da će Srbija u Uniju ući sa vlastitim identitetom.

Nećemo priznati Kosovo

Upitan da li status Kosova može biti prepreka za članstvo Srbije u Uniji, Tadić je podsetio da je od početka procesa evropskih integracija, dogovoreno da su EU i Kosovo dva paralelna procesa i tako će biti i ubuduće.
- Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i braniće svoj teritorijalni integritet i suverenitet. Ovo je drugačija Srbija od one iz devedesetih, Srbija koja brani svoje legitimne nacionalne interese diplomatskim i pravnim sredstvima - naglasio je predsednik Srbije.

Ren: Srbija ključna u regionu

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je da je Srbija u proteklih 10 godina učinila veliki iskorak i okrenula se od nacionalističke prošlosti ka evropskoj budućnosti.
- Ovo je kruna predsedavanja Švedske EU. Zadovoljan sam što Srbija na čvrstim osnovama napreduje ka EU. Srbija je ključna zemlja zapadnog Balkana i važno je da ceo region napreduje ka članstvu u Uniji, jer je to važno za mir i stabilnost regiona - ocenio je Ren.

Tadić je istakao da očekuje da će Srbija u narednih nekoliko godina ispuniti sve uslove kako bi postala punopravna članica EU.
- Nastavićemo sa našim naporima da uhapsimo sve one koji su optuženi za ratne zločine. Za ovih 10 godina, naš cilj je bio da uvedemo Srbiju u Uniju i danas se sećamo Zorana Đinđića i njegove vizije evropske Srbije. On je proneo ovu viziju Srbije kroz najmračnije godine diktature i danas je dan kada su njegove ideje potvrđene. Mi više ne razmišljamo o neprijateljima s druge strane granice, vidimo susede sa kojima želimo da živimo u miru i napretku. Srbija čini sve što može da uhapsi preostala dva begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Ako su dvojica preostalih begunaca na srpskom tlu, biće uhapšeni, budite sigurni. To je naša obaveza, prema domaćem zakonu, ali i preduslov za pomirenje u regionu - naglasio je Tadić i podsetio da je Srbija od 46 optuženika, uhapsila i izručila 44, uključujući i bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Da je Srbija predajom kandidature napravila istorijski korak smatra i premijer Švedske Frederik Rajnfelt.
- Put je dug i zahtevan i traži hrabre odluke i velike reforme, ali sam ubeđen da će Srbija ispuniti neophodne uslove. Ubeđen sam da aplikacija Srbije nije važna samo za razvoj Srbije, već i za ceo region. Sada je potrebno da unapredimo odnose Srbije i EU - zaključio je Rajnfelt i dodao da Srbija u narednom periodu mora završiti reforme, uhapsiti preostale optužene za ratne zločine i rešiti pitanje Kosova.

Pored Tadića i švedskih zvaničnika ceremoniji su prisustvovali i evropski komesar za proširenje Oli Ren, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević, ambasador Srbije pri EU Roksanda Ninčić i ambasador Srbije u Švedskoj Ninoslav Stojadinović.   

Komentari

Прескупо ће Србија платити овај експеримент који се зове европска унија... Нажалост биће скупљи од експеримента који се звао југославија?!
Нико није питао српски народ да ли жели да Србија буде чланица европске уније?! Данас је Србија вазална држава, а један њен део се налази под најбруталнијом окупацијом од европске уније и нато пакта.... Док Србија не буде слободна земља, не могу се доносити одлуке о приступању неком савезу или империји! Ниш, 22. 12. 2009.

Eno vam se Djindjic prevrce u grobu jer ovo nazivate njegovom vizijom. Ovo je laganje naroda jer Srbija mora priznati Kosovo, Vojvodini drzavnost a Sandzaku jaku autonomiju. Tako kazu englezi i holandjani a malo blazi stav ima Bugarska i Finska koje traze da se prizna Kosovo. Posto znate da se u EU ulazi konzezusom svih clanica onda znate i da Srbija nema veci ugled kod til zemalja nego sto ga ima tvorac kosovskog ustava Ahtisari.