sreda 23. novembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Đelić: Srbija 9. decembra dobija status kandidata

Đelić: Srbija 9. decembra dobija status kandidata

VARŠAVA - Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u Varšavi da veruje da će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata za Evropsku uniju, javlja poljska agencija elektronskih medija IAR.

"Računam da će odluka o Srbiji biti doneta 9. decembra (na samitu EU). Verujem da ćemo tada dobiti status kandidata", kazao je Đelić poljskoj agenciji i dodao da se nada da će Brisel pozitivno oceniti nastojanja Srbije.

Đelić je naglasio da mu je jasno da je pristupanje Srbije EU dugoročna perspektiva zbog institucionalne i finansijske krize u Uniji, ali da je Srbija zainteresovana da u Uniju uđe.
"Prvi korak biće status kandidata do kraja godine, kako bi naredne godine počeli (pristupni) pregovori. Kasnije počinje proces za koji je Hrvatskoj bilo potrebno oko sedam godina. Znači mi možemo da uđemo u Uniju na kraju decenije", kazao je Đelić.

IAR je podsetio da je dodeljivanje Srbiji statusa kandidata prioritet poljskog predsedavanja EU, ali da je Evropska komisija sam početak pristupnih pregovora uslovila popravljanjem odnosa Beograda s Prištinom.

"Beograd još nije normalizovao odnose s Prištinom, a na severu Kosova traje sukob srpskih nacionalista s lokalnim Albancima. Brisel pozitivno ocenjuje političke i ekonomske reforme koje je Beograd sproveo, ali ističe i slabosti kao što je visoka nezaposlenost i nedovoljno efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", navodi IAR.

Đelić od ponedeljka boravi u dvodnevnoj poseti Varšavi tokom koje je s poljskim zvaničnicima, vicepremijerom i ministrom privrede Valdemarom Pavlakom i šefom poljske diplomatije Radoslavom Šikorskim razgovarao o približavanju Srbije EU.

Tema je aktuelna za obe zemlje zbog samita u Briselu 9. decembra za koji Poljska kao predsedavajuća zemlja pokušava da stvori konsenzus da je Srbija dovoljno napredovala da joj se odobri status kandidata, s tim da određivanje datuma početka pregovora bude vezano za napredak u odnosima s Prištinom.

Đelić je takođe u varšavskom Institutu za međunarodnu politiku održao predavanje o evropskoj perspektivi Srbije i celog zapadnog Balkana i naglasio da Srbija u Uniju neće uneti zamrznuti konflikt sa Kosovom.

Sa vicepremijerom Pavlakom Đelić je razgovarao i o bilateralnoj privrednoj saradnji, a kako je najavilo poljsko ministarstvo inostranih poslova, dogovoren je i njegov susret s poljskim ministrom finansija Jacekom Rostovskim i guvernerom Narodne banke Poljske Marekom Belkom.

Komentari

Procitajte stare nemacke knjige pa ce te saznati sta je cilj nemacke evropske unije i nikada nece te pozeliti da budete sa njima, a ovaj gospodin sto prica to je ziva obmana.