utorak 23. oktobar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vujanović: Očekujem Nikolića i Jahjagu u Crnoj Gori

Vujanović: Očekujem Nikolića i Jahjagu u Crnoj Gori

BUDVA - Crnogorski predsednik Filip Vujanović najavio je da će pozvati predsednika Srbije Tomislava Nikolića na sastanak šefova država regiona, na kojom će učestvovati i kosovska predsednica Atifeta Jahjaga.

Vujanović je sinoć rekao da će Crna Gora do kraja godine biti domaćin samita predsednika Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, kao i da će pozvati Nikolića da prisustvuje skupu.

U javnom intervjuu u okviru 6. Medijskog foruma jugoistočne Evrope, koji je otvoren u Budvi, Vujanović je izrazio očekivanje da će Nikolić prihvatiti poziv, odnosno da će skup u Crnoj Gora biti prvo mesto na kojem će zajedno učestvovati predsednici i Srbije i Kosova.

Crnogorski predsednik je pozdravio dijalog Beograda i Prištine, navodeći da je veoma dobro što se vodi na najvišem političkom nivou.

Značajno je što se nova Vlada Srbije opredelila da prizna ranije dogovore, a veoma raduje što se Beograd opredelio da razgovore sa Kosovom vodi na najvišem nivou, kazao je Vujanović.

Prema njegovim rečima, važno je da dijalog Srbije i Kosova ide korak po korak, bez prejudiciranja rešenja, što je značajno za stabilnost regiona.

Taj dijalog neće imati uticaja na politiku Crne Gore prema Kosovu, jer je Podgorica priznala kosovsku nezavisnost, naveo je Vujanović.

On je ocenio da je interes i Srbije i Crne Gore da dve države imaju dobre odnose. Ko god se nalazio na funkcijama predsednika te dve države treba da bude posvećen unapređenju saradnje i što boljim odnosima između Srbije i Crne Gore, kazao je Vujanović.

On je rekao da podržava postizanja sporazuma o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore. Podržavam postizanje sporazum o dvojnom državljanstvu. Iako su zakoni o državljanstvu dve zemlje potpuno različiti, postoje modeli da se dođe do nekog dogovora koji bi bio u interesu građana obe države, naveo je crnogorski predsednik.

Vujanović smatra da Crna Gora i Srbija treba da podržavaju jedna drugu u integracijama i izrazio očekivanje da će Nikolić imati razumevanje za težnje Crne Gore da se priključi NATO, kao što je imao njegov prethodnih Boris Tadić.

To što nije interes Srbije da bude u NATO, nije razlog da Beograd ne podrži Crnu Goru u evroatlanskim integracijama. Kada Rusija ima razumevanje za te naše težnje, očekujem i da će Srbija imati razumevanja za integraciju Crne Gore u Severnoatlanski savez, kazao je on.

Vujanović je izrazio očekivanje da će Crna Gora na narednom samitu NATO dobiti pozivnicu za članstvo u taj savez.

Đukanović predsednik ili premijer 

Vujanović je,  upitan da prokomentariše mogućnost povratka lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na neku državnu funkciju, kazao da je poznat njegov stav da Đukanović, kao nosilac izborne liste najjače stranke, treba da bude premijer ili predsednik države.

Đukanović je lider najjače stranke i nosilac izborne liste i zato mislim da treba bude na nekoj najviših državnih funkcija. Da li će to biti pozicija premijera ili predsednika države treba da bude stvar partijskog i njegovog ličnog opredeljenja, naveo je Vujanović.

On je kazao da nikada u razgovorima sa svetskim zvaničnicima nije čuo negativnu primedbu na eventualnu odluku Đukanovića da se ponovo vrati na neku državnu funkciju.

Takođe, ne mislim da bi njegov povratak usporio evropske integracije Crne Gore, istakao je Vujanović, koji je izbegao da se izjasni da li će se ponovo kandidovati na predsedničkim izborima. Videćemo šta će biti kada se raspišu predsednički izbori. Zanimljivo je da postoji toliko interesovanje da li ću se ponovo kandidovati, kazao je crnogorski predsednik.

Upitan da li Demokratska partija socijalista zaslužuje podršku manjinskih naroda, s obzirom na prošlost te partije, Vujanović je odgovorio pozitivno.

On je naveo da su Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa bile u sastavu prethodne Vlade Crne Gore, zbog čega mu se čini prirodnim da te partije manjinskih naroda ponovo podrže koaliciju koju predvodi DPS.

Ukinuti dve strofe himne

Na pitanje da li je njegovo zalaganje da se crnogorska himna skrati za dve strofe, u stvari, flertovanje s opozicionim biračkim telom, Vujanović je kazao da nikada nije koketirao sa bilo kim po tom pitanju.

Jedan deo himne je sporan za jedan značajan deo građana Crne Gore i zato mislim da i tu treba naći rešenje koje je prihvatljivo za sve građane, odnosno ukloniti stihove čiji autor sigurno ne pripada antifašizmu, naveo je predsednik Crne Gore.