nedelja 23. oktobar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Opozicija posle Kolegijuma odlučuje o daljem bojkotu Skupštine

Opozicija posle Kolegijuma odlučuje o daljem bojkotu Skupštine

BEOGRAD - Pred sednicu skupštinskog Kolegijuma zakazanu za 24. oktobar predstavnici opozicionih stranaka poručuju da će od njenog ishoda zavisiti hoće li opozicione stranke zbog izostanka rasprave o situaciji na severu Kosova i Metohije i dalje bojkotovati raspravu o tačkama koje su na dnevnom redu tekuće sednice republičkog parlamenta.

Opozicione stranke su prvi put u aktuelnom sazivu republičkog parlamenta nastupile zajednički, svaka iz svojih razloga, kada su napustile skupštinsku salu zbog izostanka rasprave o situaciji na Kosovu i Metohiji, u trenutku kada je Kfor počeo da uklanja barikade na severu pokrajine.

Poslanici SRS, DSS, NS, SNS i LDP napustili su u četvrtak skupštinsku salu, gde se raspravljalo o zabrani bakteriološkog i toksičkog oružja, nezadovoljni što hitnom sednicom, za jedne Skupštine Srbije, a za druge Odbora za odbranu i bezbednost, nije reagovano na situaciju na severu Kosova i Metohije.

Predstavnici tih stranaka su u izjavama Tanjugu poručili da će njihove odluke o daljem učešću na plenumu zavisiti od ishoda sednice Kolegijuma, koju je predsednica Skupstine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala za ponedeljak.

Đukić-Dejanović je mišljenja da o situaciji na severu Kosova i Metohije treba da raspravlja Odbor za odbranu i bezbednost i objašnjava da ona može da zakaže sednicu parlamenta na tu temu, ali da opozicija mora da ispuni uslove prema poslovniku, odnosno da prikupi 84 potpisa.

Ona je ponovila da je njen i stav većine šefova polaničkih grupa da šef poslaničke grupe ZES Nada Kolundžija, predsednik poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović i predsednik Odbora za bezbednost Dušan Bajatović treba da se dogovore da se zakaže sednica tog odbora "sa sadržajem koji će biti primeren atmosferi parlamenta i realnoj situaciji na severu KiM".

Đukić-Dejanović je Tanjugu rekla da će se na sednici Kolegijuma razgovarati o temama koje budu nametnuli predsednici poslaničkih grupa.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović rekao je da će radikali na Kolegijumu insistirati na sednici parlamenta o Kosovu, dodajući da će njihovo ponašanje u vezi sa daljim skupštinskim radom zavisiti od odluke koja će biti doneta na njemu.

I za LDP je, kako je rekao poslanik te stranke Zoran Ostojić, sednica skupštinskog Kolegijuma prioritet, a na njoj će ponovo tražiti da skupštinski Odbor za odbranu i bezbednost raspravlja o situaciji na severu pokrajine.

Šef poslanika D S S Miloš Aligrudić rekao je da je izostanak rasprave o Kosovu u trenutku kada je Kfor počeo sa uklanjanjem barikada dokaz državne neodgovornosti, navodeći da bi bilo nepristojno da parlament u utorak, 25. oktobra, nastavi sa redovnom sednicom.

D S S će o učešću u nastavku sednice odlučiti u zavisnosti od ishoda Kolegijuma, ali i od dešavanja na severu pokrajine.

SNS će, kako je najavio poslanik te stranke Borislav Pelević, odluku o daljem učešću u radu sednice doneti na sednici Predsedništva, ali i u zavisnosti od toga šta bude dogovoreno na skupštinskom Kolegijumu.

Lider NS Velimir Ilić je naveo da će i na Kolegijumu tražiti hitnu sednicu parlamenta o stanju na Kosovu i Metohiji, od čega će, kako je rekao, zavisiti i dalje učešće poslanika te stranke u plenumu.