ponedeljak 23. avgust 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Neralno očekivati da UN prizna nezavisnost Kosova

Neralno očekivati da UN prizna nezavisnost Kosova

IVANJICA -Nerealno je očekivati da Srbija u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prihvati donošenje rezolucije kojom bi bila priznata legalnost nezavisnosti Kosova i Metohije, rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je ukazao da je cilj Srbije da to telo ne donese rezoluciju kojom će pitanje Kosova i Metohije biti gotovo.

"Srbija je otvorena za sve vrste razgovora o daljem toku procesa vezanog za Kosovo i Metohiju, ali je nerealno očekivati da Srbija prihvati da bude doneta rezolucija kojom će biti stavljena tačka na nezavisnost i u kojoj se kaže da je to svršena stvar", rekao je Dačić u selu Gleđica, pored Ivanjice.

Ministar je istakao da je to donja "crvena linija" ispod koje Srbija ne može da ide.

"Predstavnici međunarodne zajednice treba da kažu šta je njihova koncepcija i opredeljenje, odnosno ko će garantovati da Albanci neće proterati Srbe sa severa Kosmeta, kako će zaštiti srpske svetinje u Pokrajini, ali i da li će za ulazak Srbije u EU biti uslov prizanajne jednostarno proglašene nezavisnosti Kosova", dodao je Dačić.

On je dodao da u Vladi Srbije nije bilo nikakvih podela povodom podnošenja predloga rezoluje i napomenuo da su sve stranke u vladi mišljenja da Srbija treba da ostane pri svojim strateškim opredeljnjima, a to su evropske integracije i zaštita nacionalnih i državnih interesa.

Prema njegovim rečima, bilo je strateški i taktički važno da Srbija prva podnese predlog rezolucije, imajući u vidu da su postojale neke informacije da su pojedine zemlje pripremale vrlo negatovne rezolucije po Srbiju.

Podnošenje rezolucije bilo je izuzetno važno jer se glasanje odvija po redosledu podnošenja, a ukoliko se prva izglasa, više nema glasanja o drugim predlozima, objasnio je Dačić.