ponedeljak 23. avgust 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nema tajnih pregovora

Ministar Bogdanović smatra da jedino razgovorom može doći do pomirenja etničkih zajednica

Nema tajnih pregovora

BEOGRAD -Beograd i Priština treba da razgovaraju, ne samo o tehnickim pitanjima vec i o statusu, a sve u cilju pomirenja dve etnicke zajednice, istakao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovic.

"Ako ne sednemo s njima, ne znam sa kim možemo. Naravno, uz prisustvo medunarodne zajednice kao medijatora i što pre sednemo, pre cemo rešiti probleme i nesporazume koji postoje", istakao je ministar.

Bogdanovic je u intervjuu Tanjugu rekao da se ne može razgovarati samo o tehnickim pitanjima, kao što to traže Priština i deo medunarodne zajednice, vec se mora razgovarati i o statusu.

"Zato srpska strana predlaže da se ide korak po korak u razgovarima o statusu, zatim o svim životnim problemima sa kojima se suocavaju i Srbi i Albanci, ali tako da se ide u pravcu pomirenja dve etnicke zajednice", smatra ministar.
"To je prilika da se napokon reši pitanje i Srba i Albanaca na zapadnom Balkanu. To je naša ponuda. To je naš cilj", porucio je Bogdanovic.

"Ne želimo ništa da radimo iza leda bilo kome, a najmanje Srbima sa Kosova i Metohije", dodao je Bogdanovic.
S tim u vezi ministar je ukazao da su sve price o tajnim pregovorima, razmenama i podelama teritorija - apsolutna neistina.

Prema njegovim recima, stavovi države i politika prema Kosovu su potpuno jasni.
On je podsetio i da se vecina stranaka u Srbiji zalaže za pregovore sa predstavnicima kosmetskih Albanaca.
Bogdanovic kategoricki demantuje spekulacije o tajnim razgovorima Beograda i Prištine i kaže: "Ne vodimo tajne razgovore, jer onda ne bismo imali potrebe da tražimo javne pregovore. Niti bismo imali potrebe da podnosimo rezoluciju u Ujedinjenim nacijama".

On smatra da su to "apsolutne laži pojedinih opozicionih stranaka u Prištini". Zvanicnici Srbije sve što rade, rade na potpuno transparentan nacin, dodao je on.

Ministar se osvrnuo i na najavu da ce Kosovska policijska služba uskoro u svojoj nadležnosti imati i cuvanje srpskih manastira i crkava i to ocenio kao veliki problem.

"Ne želimo da oni, koji su nemo posmatrali rušenje i skrnavljenje srpskih crkava i manastira, sada te crkve i manastire cuvaju. Videli ste i stav Srpske pravoslavne crkve koja se tome takode protivi", istakao je Bogdanovic.
Prema njegovim recima, postavlja se ozbiljno pitanje da li je medunarodna zajednica spremna da sacuva srpske viševekovne kulturno-istorijske spomenike i da li je Unesko, pod cijom su zaštitom neki manastiri na Kosovu i Metohijii, spreman da stane u njihovu zaštitu.

Bogdanovic je ukazao da bi o tom pitanju morali biti konsultovani SPC, Vlada Srbije i kosovski Srbi i zrazio bojazan da takvi potezi privremenih kosovskih vlasti nece ici u pravcu smirivanja situacije, nego podizanja tenzija.
Na pitanje da li su zvanicnici Srbije reagovali na tu odluku, Bogdanovic je odgovorio potvrdno, ali i da izneti stavovi nisu naišli na razumevanje kod Kfora.

"Kfor je, po Rezoluciji 1244, dužan da zaštiti sve gradane na prostoru Kosova i Metohije, samim tim i sve sakralne objekte. Ocigledno je da njihova procena, da je situacija sada bezbedna i da deo odgovornosti mogu da prenesu na KPS, nije dobra.To je samo šminkanje realnosti", upozorio je ministar.