petak 23. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > MSP: Jednostrana deklaracija nije prekršila međunarodno pravo

MSP: Jednostrana deklaracija nije prekršila međunarodno pravo

HAG - Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu utvrdio je da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, rezoluciju 1244, ni međunarodni pravni poredak na Kosovu.

Predsednik najvišeg suda UN Hisaši Ovada rekao je danas u haškoj Palati mira da je ta odluka doneta glasovima 10 sudija, dok su četiri sudije bile protiv.

Sud je tako odgovorio na pitanje koje mu je, na inicijativu Srbije, postavila Generalne skupštine UN: "Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa rodnim pravom?".

Mišljenje MPS ne obavezuje drzave

Današnje savetodavno mišljenje MPS ne obavezuje drzave. Tokom usmene rasprave koja je u Hagu trajala od 1. decembra do 11. decembra 2009, 14 država je, uz vlasti u Prištini, ocenilo da je legalna ta deklaracija, usvojena u februaru 2008, dok je 12 zemalja, pored Srbije, tvrdilo da je deklaracijom prekršeno međunarodno pravo.

Delegacija jedne zemlje, Burundija, nije izričito odgovorila na pitanje.

Predsednik Međunarodnog suda pravde Hisaši Ovada saopštio je da deklaracija o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova nije protivna međunarodnom pravu.

"Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodnog pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija.  Rasprava o pravu na saoopredeljenje nisu u domenu ove rasprave, već je predmet samo deklaracija kosovske skupštine, da li krši pravo ili je to leks specijalis Rezolucije 1244", rekao je Ovada.

Ovada je istakao da je suverenitet Srbije na Kosovu privremeno suspendovan Rezolucijom 1244.

I politička i pravna dimenzija

Predsednik MSP Hisaši Ovada počeo je, nešto posle 15 časova, čitanje savetodavnog mišljenja tog suda o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je izlaganje, kako je prenela B92, počeo o pravnoj nadležnosti suda.

"Pitanje koje je Generalna skupština postavila da li je neko delo u skladu sa međunarodnim pravom jeste pravno pitanje. Od suda nije traženo da li je deklaracija u skladu sa domaćim pravom, već da li je u skladu sa međunarodnim normama. Pitanje ima i političku dimenziju, ali pre svega pravnu dimenziju."

"Sud smatra da ima pravnu nadležnost, što ne znači da mora da iskoristi pravo za savetodavnim mišljenjem. Sud je odlučio da bi samo vanredni razlozi mogli da izazovu odluku da odbije da da savetodavno mišljenje."

Politički motivi nisu relevantni

"Mišljenje suda se ne daje državama već institucijama UN. Politički motivi pojedinih država nisu relevantni za odluku suda da li će dati ili ne savetodavno mišljenje."

"Svrha savetodavne nadležnosti je da im pomogne, sud ne može da utvrdi koje korake će Generalna skupština UN poduzeti nakon odluke. GS može da razmatra odluku, i da odluči o davanju preporuka oko situacije na Kosovu".

"Ne postoji nikakva prepreka oko zadatka koji je od suda tražen. GS ima legitimni interes da dobije odgovor na ovo pitanje, prema tome sud smatra da ne postoje uverljivi razlozi da ne da savetodavno mišljenje u pogledu pitanja koje je njemu postavljeno", zaključio je prvi deo izlaganja Ovada.

Nakon toga, izlaganje je nastavljeno u vidu rekapitulacije događaja u kosovskoj krizi.

"Proglašenje nezavisnosti se mora razmatrati u okviru činjeničnog stanja koje je dovelo do proglašenje nezavisnosti", naveo je Ovada.

Današnjoj sednici Međunarodnog suda pravde prisustvovali su ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni.

Komentari

I kao sto davno rekoh, gubljenje vremena a glupljih ljudi u Srbiji u politickom smislu jos nisam vidio. Svaka pojedinacna zemlja je trebala da bude tuzena kao i Nato Pakt za stetu koju su napravili tokom. A da, zaboravih Srbija hoce u Evropsku Uniju i da zadrzi Kosovo i Metohiju a pri tome nema ni plan sta ce sa onih milion i nesto Albanaca gdje 2/3 ne pravno zivi na Kosovu i Metohiji. To bi isto bilo kao kad bi ja htio da pobijedim Loto a da pri tome ne uplatim listic.
Srbija nikad nece otici u Evropsku Uniju, jer Srbija toj 'Evropi' ne treba niti im treba Srpski narod nego samo zemlja na kojoj taj narod zivi.