ponedeljak 23. april 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić: Neću se više kandidovati za predsednika Srbije

Tadić: Neću se više kandidovati za predsednika Srbije

BEOGRAD - Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da je "sasvim sigurno" da su predstojeći izbori poslednji na kojima se kandiduje za predsednika Srbije.

"Ovo je sasvim sigurno poslednji predsednički mandat za koji se ja kandidujem. Svakako se ne bih kandidovao četvrti put za predsednika Srbije, jer smatram da to ne bi bilo primereno, imajući u vidu politički sistem i političku kulturu u kojoj se nalazimo", rekao je Tadić Prvoj srpskoj televiziji.

Tadić je prvi put za predsednika Srbije izabran 2004. godine. Izbori za predsednika Srbije, parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori zakazani su za 6. maj.

Tadić  je rekao da u preispitivanju spornih privatizacija nema zaštićenih i istakao da je provera tih privatizacija uslov za utemeljenje pravnog poretka.

"Za preispitivanje privatizacije su zaduženi tužilštvo i sud, a ne predsednik Republike niti Vlada Srbije, i moramo izgraditi civilizovano društvo i pravni poredak u skladu sa evropskim standardima i standardima koje želimo da ponudimo našim građanima. Ohrabrujem sve institucije u državi da rade svoj posao", rekao je Tadić.

Tadić je istakao da bez provere pogrešnih i nezakonitih privatizacija u Srbiji ne može biti utemeljen pravni poredak. Predsednik Demokratske stranke je ponovio da su se 23 od 24 privatizacije koje traži EU dogodile od 2004. godine 2007. godine, kada je na vlasti bila koalicija Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, Nove Srbije Velimira Ilića i G17 plus Mlađana Dinkića, a 24. privatizacija dogodila se pre 2004. godine.

"Nema zaštićenih, svi neka rade svoj posao", rekao je Tadić. Tadić je naveo da predsednik Srbije nije sudija niti gospodar života i smrti. "Kao predsednik Srbije nisam imao nikakve veze sa privatizacijom, nego je to radila Vlada Srbije od 2004. godine do 2007. godine", rekao je Tadić. Na pitanje da li se raspitao o privatizaciji Sartida, koja se dogodila pre 2004. godine, kada je ministar za privatizaciju bio Aleksandar Vlahović iz Demokratske stranke, Tadić je odgovorio da je to kompleksna privatizacija jer je išla iz stečaja i dodao da nema idealnog rešenja, ali je Ju-es-stil bio odličan izvoznik, pa se postavlja pitanje korisnosti i zapošljavanja. "I ta privatizacija bi trebalo da bude preispitana", rekao je Tadić. Izbori za predsednika Srbije, parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori zakazani su za 6. maj.

Komentari

Bravo Tadicu! Imas da postujes zakon kao svi mi gradjani

I Toma je to rekao, pa šta bi s tim.