petak 23. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Albanci isključili srpske provajdere

PODRUČJE CENTRALNOG KOSOVA BEZ SIGNALA MOBILNE TELEFONIJE

Albanci isključili srpske provajdere

Više od 40.000 Srba mena signal mobilne telefonije pošto su radnici Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije, onemogućili signal "Telekoma Srbije" i "Telenora"

GRAČANICA - Područje centralnog Kosova od jutros je bez signala mobilne telefonije "Telekoma Srbije" i "Telenora" pošto su vlasti u Prištini uklonile opremu za mobilnu telefoniju svih provajdera iz Srbije.

Radnici Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije, izveli su akciju skidanja antena i presecanja kablova sa baznih stanica u Badovcu kod Gračanice, Gušterici kod Lipljana i Babinom Mostu kod Obilića, koje su signalom pokrivale čitav prostor centralnog Kosova naseljen Srbima.

Telekom Srbije isključuje dotok interneta

Menadžment Telekoma Srbije izdao je nalog da se obustavi dotok Telekomovog internet signala provajderima na Kosovu i Metohiji, saznaje nezvanično agencija Beta.  

Pritisci ekstremista
 Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je da je reč o pokušaju nove izolacije kosovskih Srba. On je pozvao predstavnike međunarodnih mirovnih misija Ujedinjenih nacija da spreče incidente prema srpskom stanovništvu u toj pokrajini.
- Pritisci ekstremista na povratnike, kao i ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije od strane privremenih vlasti u Pokrajini stvaraju nove napetosti i atmosferu nesigurnosti i straha među Srbima na Kosovu i Metohiji - istakao je u Cvetković.

Stvaranje mraka 

Ministarstvo za KiM je najoštrije osudilo "nasilje kosovskih privremenih institucija" usmereno ka uništavanju imovine srpskih mobilnih operatera u pokrajini i zatražilo od Euleksa da zaštiti njihovu imovinu i hitno obezbedi nesmetanu komunikaciju na području Kosova i Metohije.
Ministarstvo ocenjuje da ukidanjem signala mobilnih operatera iz Srbije takozvane kosovske institucije žele da stvore komunikacijski mrak među Srbima i potpuno ih odseku od sveta.
- Smatramo da je ovo smišljeni incident. Prekidom svake komunikacije između srpskih sredina, kosovske privremene institucije stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabruju povratnike i pokreću novi talas iseljavanja - navodi ministarstvo.
Ukidanjem signala su, kako se upozorava, takođe, ugroženi životi mnogih bolesnika, kao i rad hitnih službi.
- Upravo da nije bilo signala srpskih operatera javnost ne bi,ili bi sa kobnim zakašnjenjem saznala za napade na povratnike u selu Žač, ali i druge mnogobrojne incidente u kojima su na meti bili Srbi -  navode u Ministarstvu. 

Uklonjeni "ilegalci"
Direktor kosovske Regulativne uprave za telekomunikacije Ekrem Hodža potvrdio je da su uklonili 14 baznih stanica koje su koristili operateri mobilne telefonije iz Srbije.
- Akcija na uklanjanju (opreme) i dalje traje - rekao je Hodža i upozorio da će ta oprema ako ponovo bude instalirana biti "smatrana ilegalnom i ponovo uklonjena".
Kosovske vlasti smatraju da je rad kompanija za mobilnu telefoniju iz Srbije na teritoriji Kosova ilegalan zbog toga što kompanije nemaju dozvolu Regulativne uprave za telekomunikacije i ne plaćaju poreze na Kosovu.

 

Bez signala mobilne telefonije trenutno je oko 40.000 Srba na tom području. 

- Izvršen je prepad. Jake snage policije i monteri su specijalnim dizalicama skinuli su antene i nasumice sekli kablove - rekao je jedan od očevidaca.

U "Telekomu Srbije" su najavili saopštenje kada utvrde šta se sve tačno dešavalo i ko je odgovoran za ovaj, kako su kazali, „vandalski čin".

Radnici "Telekoma Srbije" trenutno pokušavaju da osposobe fiksnu telefoniju u selima oko Gračanice.

Mobilna telefonija 064 mreže trenutno radi samo u Gračanici, i to sa veoma slabim signalom. Mala bazna stanica mobilne telefonije u Gračanici jutros nije dirana.

Mobilni operater "Telenor" potvrdio je da su toj kompaniji na Kosovu isključene dve bazne stanice - na području Gračanice i Ugljara.

Predstavnik "Telenora Srbija" za medije Ana Davičo rekla je da je ta informacija dobijena na osnovu uvida iz centra u Beogradu, dodajući da u toj kompaniji ne mogu da imaju uvid u konkretno stanje bez fizičkog pristupa predajnicima.

Signal "Telenorove" mobilne telefonije na tom području centralnog Kosova je slabiji ili je znatno smanjen, rekla je Ana Davičo, ističući da mobilna mreža na severu pokrajine dobro funkcioniše.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je da Euleks nema nikakve veze sa skidanjem opreme srpskih provajdera mobilne telefonije.

Kompanija "Vip mobajl" saopštila je da ima samo nekoliko predajnika na Kosovu i Metohiji, koji nisu postavljeni na pomenutim lokacijama. Prema izveštajima te kompanije, "Vipova" mrežna infrastruktura je u funkciji.

Ministar za rad i socijalno staranje u kosovskoj vladi Nenad Rašić potvrdio je da je danas isključeno 14 baznih stanica mobilne i fiksne telefonije Telekoma Srbija i Telenora i VIP mreže, a sutra će biti  isključenje i preostalih deset.

- Tražio sam kompromis i prekid razaranja sistema telekomunikacija -  rekao je Rašić, dodajući da su mu u Kosovskoj agenciji kazali da su odlučni da eliminišu rad svih operatera bez licence.
On je rekao da je zatražio od nadležnih u Prištini da dozvole ponovno uključivanje mreže, a da potom bude razmatrano pitanje legalnosti, odnosno nelegalnosti ili mogućnosti dobijanja licence za rad mreže mobilne telefonije.

Od jutros  signala mobilne telefonije 064, 063 i 061 nema u sredinama centralnog Kosova i područja oko Gnjilana. To su sredine u kojima Srbi čine većinu stanovništva i ima ih oko 80.000.

 

 

Komentari

Siptari znaju samo za silu i teror, pa to sto Cvetkovic zahteva od medunarodne zajednice je samo mrtvo slovo na papiru,ali on bar zahteva gde je tu predsednik da lupi sakom o sto i da naredi da se telefonija osposobi. To je nasa stvarnost na kosovu (nazalost) jer njih niko ne moze da natera da plate stetu ili da budu kaznjeni na bilo koji nacin. To je dokaz da rezolucija 1244 nije sprovedena do kraja, jer je trebalo odavo da budu vraceni srpska vojska i policija od 1000 vojnika. Ova pricinjena steta je nista na osnovu sta su nam siptari sve unistili, to je samo dokaz da drzava ima lose rukovodstvo i losu nacionalnu politiku. Lek za to su samo novi izbori i birati lude koji smeju mafiji da se suprostavave. Siptari ce nam otimati sve dok imamo korumpiranu drzavnu vlast.

Srpski provajder je samo Telekom. I to samo za sada. Sve su raskrčmile dosmanlije.

Zar ste mislili da ce se shiptarski mentalitet promeniti?.Nije se promenio u zadnjih 40 godina pa nece ni sada.Oni nisu sejali teror samo na Kosmetu vec gde god su se nasli.Radili su po celoj Srbiji na gradjevinama i terorisali koga god su stigli.Obicno ih bude oko 5 u grupi i obavezno nose nozeve.Ovo znam iz licnog iskustva.Vracajuci se iz med. skole u 20 h napali su me 5 takvih kretena.Isutina i isamarana sam dosla kuci i rekla ujaku , koji se zadesio tu.Policija nije htela da ima bilo kakava posla sa tim "divljacima" sa obliznjeg gradilista.Koliko vidim istu su , nema promena.Kada je jedan u pitanju nema poniznije osobe , da vam se smuce, a kada su grupi ponasaju se gore od zivotinja.A sto se tice nasih politicara , ovo su najjaloviji politicari u istoriji Srbije.Raspikuce i prodane duse.Maneken se seta po svetu i , kao, lovi neke tamo kriminalce a one koji mu odgovaraju njih nesme da pipne.