subota 23. mart 2013.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbima na Kosovu autonomija kao u Južnom Tirolu

Srbima na Kosovu autonomija kao u Južnom Tirolu

BEOGRAD - Pitanje statusa zajednice srpskih opština na Kosovu moglo bi da se reši po ugledu na veoma povoljne primere autonomija, koje, između ostalih, uživaju Austrijanci u Južnom Tirolu ili Šveđani na Olandskim ostrvima, kaže ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg.

On je ocenio i da dijalog Beograda i Prištine dobro napreduje, ide se polako, ali obe strane su svojom posvećenošću dale razlog za nadu.

Švarcenberg, takođe, veruje da je posle izvesnog vremena moguća i potpuna normalizacija odnosa.

"Neće se to dogoditi tako brzo, jer u ovom slučaju postoje veoma duboke traume, koje ne mogu da se prevaziđu za svega nekoliko godina".

Komentarišući uslove ponuđene Srbiji, koji po potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću ne ostavljaju "ni jedan odsto šanse", ministar podseća na situaciju kad su Nemci posle Drugog svetskog rata izgubili Šleziju i Istočnu Pomeraniju. "Prošlo je četrdeset godina da to prihvate. Dakle, potrebno je vreme", kaže on.

Upitan da li srpska zajednica na Kosovu ima pravo da dobije veći autonomni status, Švarcenberg kaže da u originalnom planu koji je predložio Marti Ahtisari upravo postoji tako nešto.

Tanjug/Novosti