petak 23. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ako RIK ne raspiše izbore sami ćemo ih sprovesti

Ako RIK ne raspiše izbore sami ćemo ih sprovesti

BEOGRAD - Predstavnici lokalne vlasti na Kosovu poručili su danas u Beogradu da su spremni da sami organizuju lokalne izbore 6. maja koje je raspisala Srbija ukoliko to ne učini Republička izborna komisija (RIK).

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, predsednik opštine Zvečan Dobrosav Dobrić kazao je da bi neodržavanje izbora na Kosovu koje organizuje Srbija bilo i pravno priznanje nezavisnosti Kosova.

"Došli smo da tražimo da se održe izbori (na Kosovu). Mi ćemo naći način da ih održimo ako to ne urade državni organi Srbije i RIK", poručio je Dobrić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Srba sa Kosova će iskoristiti pravo da po Zakonu o lokalnim izborima lokalne skupštine izaberu opštinske komisije koje će sprovesti izbore. Predsednik opštine Štrpci Zvonko Mihajlović poručio je da je ta opština u potpunosti spremna da sprovede izbore i preuzme rizik oko dopremanja izbornog materijala i otvaranja biračkih mesta. On je naveo da će se kroz izbore izvojevati pobeda za opstanak Srba na Kosovu.

"Želeli smo da sa predstavnicima Vlade Srbije danas razgovaramo o tehničkim pitanjima sprovođenja izbora na Kosovu ne dovodeći u pitanje njihovo održavanje", kazao je Mihajlović koji je kritikovao predstavnike vlasti u Srbiji što nisu došli na sednicu odbora. Zamenik predsednika opštine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović naveo je da je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović raspisala lokalne izore i na Kosovu sa namerom da se oni ne održe
. "Da su istinski želeli da se održe izbori uradili bi to po receptu (bivšeg predsednika parlamenta) Olivera Dulića koji za održavanje izbora 2008, za razliku od Slavice Đukić Dejanović, nije tražio dozvolu UNMIK-a", poručio je Kasalović. Na sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju bili su pozvani predsednica parlamenta, ministri Goran Bogdanović i Milan Marković, kao i predsednik RIK-a Predrag Grgić. Oni su, kako je kazao predsednik odbora Ljubomir Kragović iz Srpske radikalne stranke, obavestili to skupoštinsko telo da zbog ranije zakazanih obaveza ne mogu da prisustvuju sednici.