Glas Javnosti

Ovo su pet najskupljih automobila

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Samo za one sa najdubljim džepom - ovo je 5 najskupljih automobila na planeti.

Tržište skupocenih automobila u 2024. godini se drastično razlikuje od onoga što smo mogli da vidimo u prošlosti. Ljubitelji egzotičnih četvorotočkaša se dobro sećaju kada je Bugatti Veyron postao jedan od retkih modela čija cena je postala sedmocifrena, ali od te 2009. godine, oni sa najdubljim džepom su imali sve veći i veći izbor.

Između hiper automobila sa preko 2000 "konja" koje nude Rimac i Pininfarina, pa sve do Bugatti, Pagani, Koenigsegg modela čija izrada se graniči sa umetnošću, svako od nas bi poželeo da se nađe na slatkim mukama izbora nekog od ovih vozila čija cena premašuje milionski iznos.

Međutim, koji su to najskuplji automobili na svetu? Ukoliko ste se ikada zapitali za koje modele je potrebno izdvojiti najviše novca, za vas smo izdvojili 5 četvorotočkaša koji su "krem de la krem" današnje ponude.

5. SP Automotive Chaos - 13,5 miliona evra

Svet je ostao zatečen najavom SP Automotive Chaos modela. Osmišljen od strane grčkog dizajnera Spirosa Panopulosa, ovaj hiper automobil je po svojim specifikacijama opravdao svoje ime, i nimalo ne čudi zašto ga neki nazivaju "raketa na točkovima".


Foto: instagram

Oni koji žele da prođu "jeftinije" na raspolaganju imaju Earth Version varijantu sa 2.048 "konja", za koju je potrebno izdvojiti 5,9 miliona evra. Međutim, ukoliko quad-turbo V10 motor od 3.065 ks i ubrzanje od 0 do 100 za 1.55 sekundi zvuče primamljivije, takav užitak košta 13,5 miliona evra.

4. Pagani Zonda HP Barchetta - 16,5 miliona evra

Nazvan "Barchetta", jer je Horacija Paganija svojim izgledom podsećao na mali čamac, Pagani Zonda HP Barchetta je otelotvorenje filozofije koju je ova kompanije godinama razvijala. Pokreće ga V12 AMG motor sa 760ks, koji ovom četvorotočkašu omogućava da ubrzo do 100 km/sat za 3,4 sekunde, kao i da dostigne maksimalnu brzinu od 355 km/sat.


Foto: instagram

Proizvedena su samo tri vozila, od kojih je jedan slupan, a poslednji kupac je za njega morao da izdvoji čak 16,5 miliona evra.

3. Bugatti La Voiture Noire - 17,5 miliona evra

Umesto velike pompe i imena osmišljenog da ledi krv u žilama, Bugatti se odlučio za suzdržan, minimalistički pristup novom modelu, čija ime je za kratko vreme ušlo u legendu: La Voiture Noire - Crni automobil.


Foto: instagram

Svojim izgledom i vrtoglavo visokom cenom izaziva strahopoštovanje gde god se pojavi. Kako i ne bi? Ispod haube ručno oblikovanog tela od karbonskih vlakana nalazi se quad-turbo W16 motor od 1.500ks, koji omogućava ubrzanje do 100 km/sat za samo 2,4 sekunde, kao i maksimalnu brzinu do 420 km/sat.

2. Rolls-Royce Boat Tail - 26,3 miliona evra

Inspirisan Boat Tail modelom iz 1932. godine, Rolls-Royce Boat Tail je u momentu predstavljanja 2021. godine bio najskuplji model ikada proizveden. Njegov eksterijer i enterijer sadrže drvene elemente kakvi se mogu videti na luksuznim drvenim jahtama, a veoma je interesantno da je kompanija prilikom njegove izrade morala da proizvede i prilagodi 1.813 potpuno novih delova.


Foto: instagram

Srce ovog luksuznog automobila je twin-turbo V12 motor od 563 "konja". Opremljen je sistemom sa 15 zvučnika koji koristi čitavu površinu poda kao rezonantnu komoru, a njegov gepek krije neke jedinstvene dodatke kao što je frižider, suncobran i rotirajući sto za koktele.

1. Rolls-Royce La Rose Noire Droptail - 28,2 miliona evra

Ponuda Rolls-Royce-a kotira se visoko na tržištu najskupljih automobila, pa ne čudi da su se čak dva modela ovog proizvođača našla na vrhu naše liste. Najskuplji model britanske kompanije, a ujedno i najskuplji četvorotočkaš na svetu, nosi naziv La Rose Noire Droptail.


Foto: instagram

Inspirisan je "black baccara" ružama, poznatim po svom izgledu nalik somotu, bilo je potrebno čak četiri godine da ovaj model bude završen. U sebi sadrži čak 1.603 drvenih delića, isprekidanih asimetričnim crvenim segmentima, koji podsećaju na padajuće latice.


Koliko su završni detalji bili bitni možda najbolje govori činjenica da je Rolls Royce prošao kroz 150 iteracija boje eksterijera, kao i to da uz La Rose Noire Droptail dolazi unikatni Audemars Piguet ručni sat koji je na konzoli ima rezervisano posebno mesto.



Glas javnosti/SL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR