sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Peterle, Janša i Bajuk bojkotuju proslavu nezavisnosti

Peterle, Janša i Bajuk bojkotuju proslavu nezavisnosti

LJUBLJANA - Trojica političara zaslužnih za nezavisnost Slovenije, bivši slovenački premijeri i lideri slovenačke desnice Lojze Peterle, Janez Janša i Andrej Bajuk odlučili su da bojkotuju proslavu 20-godišnjice nezavisnosti slovenačke države, javljaju agencije.

Oni su, zajedno sa ostalim istaknutim političarima i javnim ličnostima iz razdoblja osamostaljivanja, dobili članstvo u počasnom odboru za proslavu godišnjice, ali su to odbili, jer je aktuelna vlada proslavu povezala sa 70-godišnjicom delovanja Oslobodilne fronte koju su osnovali komunisti 1941.

Na pitanje kako komentariše njihov protest, slovenački predsednik Danilo Tirk je odgovorio da je članstvo u odboru dobrovoljno. "Međutim, verujem da izlazak pojedinaca iz odbora produbljuje stare podele koje pokušavamo da ostavimo iza sebe proslavom 20-godišnjice", rekao je Tirk, a prenela slovenačka novinska agencija STA.

Obeležavanje 20-godišnjice počinje 23. decembra na godišnjicu referenduma iz 1990. kojim se većina Slovenaca opredelila za nezavisnost od Jugoslavije i 23. decembra 2011. na 20. godišnjicu usvajanja ustava u slovenačkom parlamentu.

Centralna ceremonija biće održana u Cankarijevom domu u četvrtak, a glavni govornik će biti premijer Borut Pahor.