sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Milo podneo ostavku

Milo podneo ostavku

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović podneo je juče ostavku na tu finkciju, javila je RTV Crne Gore.

"Ova odluka nije iznenadna, niti ishitrena, niti donijeta pod bilo čijim pritiskom kako neki zlonamjerno tvrde", rekao je Đukanović na godišnjoj konferenciji za medije.

Odlazak Mila Đukanovića (49) s vlasti nakon dve decenije vladavine Crnom Gorom, kao i njegovog najbližeg saradnika, aktuelnog potpredsednika Vlade Svetozara Marovića (55) predstavlja kraj jedne političke epohe za tu državu.

Milo i Sveto, doduše, ostaju u vrhu Demokratske partije socijalista (DPS), ali je jedan politički projekat, čiji su oni bili i autori i glavni protagonisti, za Crnu goru - završen.

Neprikosnoveni partijski lider, Đukanović je najduže u istoriji Crne Gore bio biran na državne funkcije - pet puta za premijera i jednom za šefa države.

Prema Forbsovoj listi najbogatijih predsednika nalazi se na 20. mestu u svetu sa bogatstvom koje se procenjuje na 14,8 miliona dolara.

Đukanović potiče iz porodice kojoj je, reklo bi se, vlast u krvi. U vreme Kraljevine Jugoslavije, njegov deda Blažo Đukanović je bio zetski Ban, a tokom rata je bio gospodar Crne Gore, Boke kotorske i Sandžaka, kao general četničkih snaga koje su se borile na tim prostorima. Milov sin nosi ime po dedi.

Vrata Saveza komunista otvorio mu je otac Radovan, koji je bio istaknuti komuniskički funkcioner, a nakon obaranja republičke vlasti, januara 1989. godine, Đukanović nalazi mesto u vladajućoj garnituri.

Put ka uspehu omogućio mu je Slobodan MIlošević, koji je će kasnije postati njegov "najljući neprijatelj".

Milov napad na Miloševića 1997. godine značio je i otvoreni razdor u DPS-u na dve opcije - Đukanovićevu i pristalice Momira Bulatovića, koji je ostalo lojalan Miloševiću.

Đukanović je tokom svojih mandata vlast osvajao "korak po korak", pa i sada, kada ponovo najavljuje povlačenje sa državne funkcije, mnogi tvrde da nije važno na kojoj je on funkciji, jer će "vlast uvek uvek biti tamo gde je on".

Građani njegove "zasluge", posebno nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, maja 2006. godine mere sa zaslugama crnogorskog suverena, kralja Nikole.

Optuživan je da je bio umešan u šverc duvana u Crnoj Gori tokom devedesetih godina, a istraga protiv njega je obustavljena zbog posedovanja diplomatskog imuniteta. Prema izveštaju italijanske policije, Crna Gora je 1993. godine bila deo švercergskog lanca povezanog sa sicilijanskom mafijom Kamorom i Sakra, kao i organizovanim kriminalnim sindikatima.

Srbiju je napadao da želi da Crnu Goru proglasi kriminalnom državom.