utorak 22. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Šveđani čekaju srpsku delegaciju

BORIS TADIĆ DANAS U STOKHOLMU PREDAJE APLIKACIJU SRBIJE ZA ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI

Šveđani čekaju srpsku delegaciju

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić otputovaće danas u Švedsku, koja predsedava Evropskom unijom, gde će podneti kandidaturu za punopravno članstvo Srbije u EU.
- On tamo neće otputovati sam, već sa delegacijom, i boraviće jedan dan u glavnom gradu Švedske - kratko nam je rečeno u kabinetu predsednika. Kako Glas javnosti saznaje u delegaciji Srbije, pored Tadića, biće još i Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, Božidar Đelić, potpredsednik vlade, Milica Delević, direktorka Kancelarije za EU, i Roksanda Ninčić, ambasador u Stalnoj misiji Srbije pri EU u Briselu.

Vlada Srbije je u subotu donela odluku o podnošenju kandidature za članstvo u Uniji do kraja godine, s tim da se od Švedske očekuje informacija o tome kada je moguće tu kandidaturu i formalizovati. Premijer Švedske Frederik Rajnfelt poručio je da Srbija 22. decembra može i zvanično da podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u EU.

- Srbija je napravila istorijski korak - ocenio je Rajnfelt.
I šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da je njegova zemlja spremna da primi aplikaciju Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.
- Srbija je dobrodošla u utorak u Stokholm sa svojom kandidaturom - istakao je Bilt.

Prema uobičajenoj proceduri, zahtev se predaje zemlji koja predsedava Unijom, u njenom glavnom gradu.   

Komentari

Evo ovdje u NJemackoj su u svim glavnim vijestima javili kako je Srbija podnijela i oficijelno zahtjev za pristupanje EU, medjutim Njemacka ne bi bila NJemacka kad nebi odmah i ono svoje poznat "ali" nadodala. Tako je odmah uz tu za Srbiju lijepu vijest pao odmah i komentar da Srbija prije ulaska u EU mora da rijesi problem sa Kosovom, drugim rijecima receno: Srbiju treba ucijeniti da za tu milostinju ulaska u EU mora da prizna tamo neku samoproglasenu teroristicku drzavu, da zaboravi na sve svoje zrtve i svoj ponos, da se odrekne 15% svoje teritorije i da zaboravi na suverenitet i teritorijalni integritet. Ali isto tako ne treba da zaboravimo da u slucaju Gruzije i Kurdistana ta ista Njemacka trazi upravo suprotno!!
Moje misljenje: Kosovo nikada mijenjati za tu marionetsku (gazda je USA) EU, jer ce se EU ionako za koju godinu raspasti...