utorak 22. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bramerc dolazi u Beograd

Bramerc dolazi u Beograd

BEOGRAD - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovaće u utorak u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će razgovarati sa srpskim zvaničnicima zaduženim za saradnju sa sudom u
Hagu.

Bramerc će u sredu, kako je najavljeno, odmah po završetku posete uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija redovan polugodišnji izveštaj o saradnji zemalja regiona sa Tribunalom. "Tužilac Bramerc doputovaće u utorak po podne u dvodnevnu posetu Beogradu nakon čega će u sredu, odmah po povratku u Hag, uputiti izveštaj Savetu bezbednosti", rekao je Bramercov specijalni savetnik Frederik Svinen.

Svinen je naveo da će se Bramerc u Beogradu sastati sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima službi bezbednosti.

Planirano je da tužioci Bramerc i Vukčević u utorak po podne održe zajedničku konferenciju za novinare. "Glavna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biće saradnja sa kancelarijom tužilaštva u Hagu", ukazao je Svinen.

Glavni tužilac je, u sklopu pripreme izveštaja za Savet bezbednosti, prethodno posetio Sarajevo i Zagreb. Bramerc je ranije ocenio da saradnja Srbije s Tribunalom nije završena, imajući u vidu otvorena pitanja vezana za mrežu pomagača beguncima, ali je naveo da je zadovoljan saradnjom sa srpskim tužilaštvom za ratne zločine i Nacionalnim savetom za saradnju s Haškim tribunalom.

On smatra da će poseta Beogradu biti prilika da dobije odgovore na pitanja vezana za pomaganje u skrivanju osoba koje su optužene za ratne zločine pred haškim sudom.

"Glavna prepreka u saradnji - to što begunci nisu bili uhapšeni, uklonjena je i mi smo odali priznanje za hapšenje, ali poručujemo da mora da se nastavi saradnja vezana za preostala suđenja (Radovanu) Karadžiću i (Ratku) Mladiću i ostalima", naveo je glavni tužilac.