subota 22. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dojl: Karadžić kontrolisao snage koje su napadale Sarajevo

Dojl: Karadžić kontrolisao snage koje su napadale Sarajevo

HAG  -Bivši evropski mirovni posrednik Kolm Dojl (Colm Doyle) izjavio je da je Radovan Karadžić u proleće 1992. kontrolisao srpske snage koje su granatama i snajperima napadale Sarajevo.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za "terorisanje stanovništva" Sarajeva, kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada na grad u opsadi 1992-95. U proleće i leto 1992, irski pukovnik Dojl bio je u Sarajevu kao lični izaslanik lorda Pitera Karingtona (Peter Carrington), predsednika međunarodne konferencije o Jugoslaviji.

Dojl je posvedočio i da su Karadžić i drugih srpski lideri na početku sukoba otvoreno stavljali do znanja međunarodnim posrednicima da Srbi ne mogu živeti sa bosanskim Muslimanima.

 Dojl je opisao artiljerijski napad na zgradu Televizije Sarajevo, 18. aprila 1992, u kojem su poginule dve osobe. Do napada je došlo posle ultimatuma sa Pala da televizija prekine emitovanje i Karadžićevog obećanja svedoku, preko posrednika, da se televizijska zgrada neće naći na meti.

"Te večeri, Karadžić je došao kod mene sa Nikolom Koljevićem, bili su uzrujani... Potvrdio je da je televizija bila napadnuta, ali je rekao da on to nije naredio i da napad osuđuje... Rekao sam mu da ja njega smatram odgovornim, zato što je on bio lider", ispričao je Dojl.

Svedok je naglasio da je Karadžić bio "neupitni vođa" bosanskih Srba i da su se njegovi saradnici ponašali u skladu s tim. Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžiće je tvrdio da bosanski Srbi nisu želeli da "žive pod Muslimanima", a ne "sa Muslimanima", na šta je Dojl odvratio da "ne zna šta znači "živeti pod Muslimanima"". Karadžić će unakrsno ispitivanje svedoka Dojla nastaviti u sredu, 26. maja. Bivši predsednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, te uzimanje međunarodnih talaca.

Komentari

ma kako da ne on je kriv i za ubijanje civila u Avganistanu i u Iraku. Kriv je i za ove poplave koje su zadesile Evropu. E moj Dojle...

Велика је разлика у изразу под и са.То се види на енглеском језику.Овај свједок
је представник класичне британске неоколонијалне политике засноване
двоструким стандардима и лажима.