četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Trajković za vladu AP Kosova

Trajković za vladu AP Kosova

ČAGLAVICA - Predlog strategije Pokreta za Kosovo i Metohiju sadrži deset dokumenata, među kojima su predlog zakona o autonomiji Kosova, predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije i predlog statuta za Kosmet.

Inicijatori formiranja pokreta su na predstavljanju predloga strategije u Medija centru u Čaglavici rekli su  da je njome obuhvaćeno i osnivanje državnog saveta Srbije za Kosmet, te formiranje državnog fonda za pokrajinu.

Jedan od inicijatora formiranja pokreta Momčilo Trajković je rekao da Skupština Srbije treba da donese zakon o autonomiji Kosmeta na predlog vlade.

Ukoliko vlada ne podrži taj predlog, alternative bi bila sakupljanje potpisa 150.000 birača i pokretanje inicijative u skupštini.

Trajković je naveo da bi statut autonomne pokrajine Kosova i Metohije prema nacrtu, pozivajući se na Ustav Srbije, sadržao rešenja adekvatno situaciji u pokrajini.

- Tražimo da Srbija poštuje svoj ustav, mi dajemo naše inicijative. Status sadrži sve segmente uređivanja odnosa na KiM u skladu sa Ustavom Srbije - rekao je Trajković.

On je dodao da u predlozima stoji ukidanje Ministarstva za Kosovo, a da čitav posao treba da preuzme buduća vlada AP Kosova i Metohije, sa sedištem na Kosovu, koja bi sprovodila Ustav Srbije u pokrajini.

- Statusom Kosova bi se bavila vlada i zato smo predložili formiranje Državnog saveta, na čijem bi čelu bio predsednik države - rekao je Trajković.

Koordinator za formiranje pokreta Miroslav Šolević rekao je prilikom predstavljanja strategije da je poslao više pisama ministru za Kosmet Goranu Bogdanoviću i premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću, ali da od njih nije dobio nikakav odgovor.

Poslednje pismo je upućeno predsedniku Srbije Borisu Tadiću sa zahtevom da primi inicijatore pokreta, kako bi mu objasnili ciljeve i namere pokreta u vezi sa opstankom i povratkom Srba u pokrajinu.

 

 

Komentari

Momcilo Trajkovic posto je izgubio na lokalnim izborima koje je organizovala Vlada Kosova,sad pokusava da se uvlaci "pod suknju" vlastima u BG-u.Tipicno za njega,covek jednostavno zeli vlast,od bilo koje strane,bitno je biti na vlasti!!! Mislim da mu ovo nece proci i da je ,prosto receno,covek u izgubljenom vremenu i prostoru. ZBOGOM TRAJKOVICU, neces nam nedostajati-ni slucajno!!!

Ajde matori Trajkovicu,mani se coravog posla,jos nisi osetio da da zivis u drugoj drzavi a seda ti je kosa,a ju cu stalno ako zelis da ti pomenem da zivis u priznatoj drzavi Kosovo,i to priznatoj onih najbogatih i najvecih drzava.Ja tebe pitam kakvo dobro ste doneli ti i gospodin Soljevic srpskom narodu,pitam vas gospodo gde srbima Knin pa sve do Kosova postalji izbegljice i zive u toj uzoj paklenoj Srbiji i jedu u kolektivnim kuhinjama splacine,dok oni koji se vracaju na svoja imanja,zive pod satorima......jer tako su trazili poslusali nalogodavce kao sto ste vi,pa do jucerasnjim komsijama albancima naneli neopisivo zlo,pa nemaju i obraza da se vracaju na svoja imanja.Hrvati vas nece,Bosnjaci isto tako,Albanci isto.

@ gajraku

Alo Šipo! Nemješaj se ti u Srpska posla. Ako ste priznata i bogata država šta se onda brineš za naše poslove? :D Ne smeta nama Srbima što Bošnjaci, Hrvati i Šiptari ne žele da žive sa nama, ali nam smeta što Bošnjaci, Hrvati i Šiptari žele da žive sa našim teritorijama. Idite fino preko Prokletija gdje vam i jeste mjesto ako ne želite da živite u Srbiji. Pozdrav iz Bosne.