utorak 21. decembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Sanaderova odbrana nudi jemstvo

Sanaderova odbrana nudi jemstvo

ZAGREB - Odbrana bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Salcburgu, u vrlo skorom roku ponudiće austrijskom sudu kauciju u zamenu za to da Sanader tokom postupka o izručenju bude na slobodi, piše Vjesnik.

List dodaje da je na konferenciji za medije portparol tužilaštva u Salcburgu izjavila da u Sanaderovom slučaju postoji opasnost od skrivanja činjenica i da smatra da u tom slučaju nije predviđeno puštanje uz kauciju.

Za razliku od hrvatskih sudova, koji ekstradicioni pritvor mogu da zamene kaucijom u vrlo retkim slučajevima, austrijski sudovi u tome ne vide nikakav problem, što se videlo u slučaju Vladimira Zagorca. Njemu je pritvor u Hrvatskoj takođe bio određen zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke, ali je u toku postupka o izručenju u Austriji bio na slobodi.

Jedan od najpoznatijih bečkih advokata Gerald Gancger (Ganzger), koji se u Zagorčevom slučaju izborio za puštanje uz kauciju, potvrdio je priču o nuđenju kaucije za Sanadera, rekavši da se ne seća slučaja da je austrijski sud u ekstradicionom postupku ikom odbio kauciju.

Gancger nije rekao da li je u Zagorčevom slučaju za sud bilo relevantno što osoba ima prebivalište u Austriji, a takva ista situacija postoji i kod Sanadera koji je prijavljen u Insbruku, ali je rekao da je za sud to važan detalj u prilog činjenici da ta osoba tokom postupka neće napustiti Austriju.

Iako se pred sudom još nije zvanično izjasnio o tome hoće li se suprotstaviti izručenju Hrvatskoj, iz izjava bivšeg premijera Sanadera koji smatra da se protiv njega vodi politički postupak, sve je evidentnije da je odlučio da se svim pravnim sredstvima bori protiv ekstradicije.

U slučaju odbijanja ekstradicije, počinje duži postupak u kome Hrvatska mora austrijskom sudu, ali i Ivi Sanaderu, dostaviti sve dokaze koje protiv njega ima, što, dakako, ostavlja i veću mogućnost pripreme kvalitetnije odbrane. S druge strane, odluka o protivljenju izručenja nije konačna, pa je Sanader u bilo kom momentu može promeniti nakon čega se prelazi na skraćeni postupak.

Identična je situacija bila nedavno u Hrvatskoj u slučaju člana "zemunskog klana" Sretka Kalinića koji je najpre rekao da ne želi u Srbiju, da bi se predomislio i rekao da više nije protiv izručenja. Dakle, negativnim izjašnjavanjem o izručenju Sanader pravno nema šta da izgubi, piše list.

Hrvatsko pravosuđe Sanaderu prebacuje da je oštetio državni budžet ilegalnim finansijskim transakcijama, između ostalih, crnim fondovima HDZ za šest miliona evra.