utorak 21. septembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bramerc nije zadovoljan saradnjom Srbije

Bramerc nije zadovoljan saradnjom Srbije

HAG - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc nije zadovoljan saradnjom Srbije u pronalaženju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i kaže da Beograd mora učiniti više.

"U pogledu potrage za beguncima, nismo zadovoljni i neophodno je učiniti više", rekao je Bramerc tokom razgovora sa stranim dopisnicima iz Haga.

Napominjući da o ovoj temi njegovi saradnici imaju redovne dvonedeljne sastanke sa zvaničnicima u Srbiji, Bramerc je rekao da je "situacija daleko od savršene".

Uz podsećanje da je "ozbiljnu zabrinutost" zbog slabosti u potrazi izložio i u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, prošlog juna, glavni tužilac je kao probleme naveo "ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primenjuju".

"Mi nismo u potpunosti zadovoljni da su naše preporuke primenjene... Ali naši razgovori su u toku", kazao je Bramerc.

Tužilac je kazao da u Srbiji "postoji jaz između izražene političke spremnosti" za hapšenje begunaca, toka potrage i "onoga što je neophodno učiniti" da bi ona bila uspešna.

"Taj jaz se mora zatvoriti", rekao je Bramerc.

Rekavši da nije na njemu da određuje ko će se pridružiti Evropskoj uniji i kada, Bramerc je naveo da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvredniji alat za postizanje hapšenja" optuženih.

Bramerc je rekao da će uoči podnošenja sledećeg pisanog izveštaja Savetu bezbednosti, verovatno sredinom novembra, posetiti Srbiju i ostale zemlje regiona i razmotriti tok saradnje.

Komentari

Lep pozdrav Bramerca Srbiji. Do sada je suradnja bila dobra ali sad kad pocinju pregovori sa Pristinom onda ona nije dobra. Lepo covek kaze, nema evrope bez uhapsenih begunaca. Sad ce da uhapse nekog dvojnika i da pokusaju da zajebu Bramersa. Dobro je to sto su se SNS i DSS sporazumile da treba menjati politiku Evropa nema alternativu.