nedelja 21. septembar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vlast neće o Euleksu, tužbama...

HOĆE LI SKUPŠTINA SRBIJE UOPŠTE IMATI NOVU REZOLUCIJU O KOSOVU I METOHIJI

Vlast neće o Euleksu, tužbama...

BEOGRAD - Posle konsultacija o novoj rezoluciji o Kosmetu ostalo je nejasno kako će izgledati tekst za koji vladajuća koalicija želi opšti konsenzus. Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović tvrdi da ima nagoveštaja i dobrog raspoloženja da se dođe do zajedničkog teksta, iako je opozicija ostala pri svome.

- Sudeći po spremnosti opozicionih stranaka za dogovor, verujem da je moguće da u utorak na konsultacijama dođemo do jedinstvenog teksta rezolucije, koju će najverovatnije predložiti Skupština, a koju će podržati najveći broj poslanika - rekla je Dejanovićeva.

Ističući da ne želi da bude pesimista, ona je kazala da će, ukoliko bude trebalo, konsultacije biti produžene za još pet dana.

- Naš cilj je da napravimo tekst koji će podržati gotovo sve parlamentarne stranke, a ne samo vladajuća većina - rekla je.

Miloš Aligrudić iz DSS-a, koji je jedan od predlagača rezolucije koju je potpisalo 108 poslanika, kaže da neće odustati od tri zahteva: da se ponište svi akti o nelegalno proglašenoj nezavisnosti Kosova, da se tuže sve članice EU koje su priznale Kosovo i da se zadrži negativan odnos prema Euleksu.

Nada Kolundžija, šef poslanika ZES-a, kaže da im nije sporno poništenje svih akata o samoproglašenju Kosmeta.

- Nije nam prihvatljiva tužba protiv zemalja EU jer već imamo zahtev za mišljenje Međunarodnog suda pravde. To je ono što prethodi drugim eventualnim sporovima - kaže Kolundžija i dodaje da je Euleks prihvatljiv jedino pod mandatom UN.

Što se tiče predloga kluba „Napred, Srbijo“ da se u rezoluciju unese odredba o sprovođenju istrage o trgovini organima otetih Srba, Kolundžija veli da za to „naša država nema nikakvih dokaza“, već ih moraju tražiti od međunarodnih institucija u Pokrajini. Traži istinu o nestalima, ali i pita ima li potrebe da to bude u skupštinskoj deklaraciji.

Formulacije stavova, ističe, vrlo su bitne, kako ne bi bio zaustavljen proces evrointegracija.

- Rešavanje kosovskog problema i proces evropskih integracija treba voditi odvojeno - naglašava ona.

Predsednica Skupštine Srbije je juče rekla da će sednicu parlamenta zakazati za sledeći četvrtak, a da će na dnevnom redu, pored rezolucije o Kosovu i Metohiji, biti predlozi zakona čije donošenje je preduslov za stavljanje Srbije na belu šengen listu.

Komentari

Koliko se secam mi smo vec u akcionom planu rekli da cemo tuziti sve drzave koje priznaju Kosovo, no diktator Tadic koji je jaci od Vlade i Skupstine to je jednostavno batalio, ne dajuci nikakav komentar. Jeremi kaze "priznacemo sve odluke koje donese sud", sta to znaci, to znaci da ce sud donjeti po nas nepovoljnu odluku ili jednu odluku koja moze da se tumaci ovako ili onako. Pitam ja sada Jeremica zasto je dao bas takovu izjavu, dali ga je ko vukao za jezik ili mu je neko naredio da to kaze. Moglo je biti i bez toga. Mi ocekujemo pravdu od suda koji nije medjunarodni nego sud svetskih terorista iz Amerike i EU. Pa Amerika i EU su vec prekrsili sve medjunarodne zaskone, povelju UN, Rezoluciju 1244 i sta se desava nista, oni imaju pravo. Njih podrzava 46 drzava a bice ih jos. Kome da se mi zalimo, mozemo samo dragom bogu koga nema jer da ima nebi ovo dozvolio. Zato ja podrzavam predlog da se tuze sve drzave pojedinacno, jer to nista ne smeta ovoj inicijativi da se dobije mosljenje suda o ilegalnom ili nelegalnom priznavanju Kosova. DS je krenula da ozakoni rasparcavanje srbije, kad to sada zavrsi, onda ce prihvatiti Ustav Vojvodine tako da cemo za Vojvodinu za koju godinu trebati vize. To je Tadic javno obecao Istvanu Pastoru ako ga podrzi da ostane na vlasti. Obecao je to i Rasimu Ljajicu i Sulejmanu Ugljaninu a nebi be cudilo da je to obecao i Haljimiju.