nedelja 21. septembar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Čekajući Godoa iz Brisela

SRBIJI OPET MOGUĆA KANDIDATURA ZA EU POMERENA ZA SLEDEĆU GODINU

Čekajući Godoa iz Brisela

Aleksandar Mitić: Mnogo koraka do kandidature. Milan Nikolić: Mi smo samo jedna pingpong loptica, kojom se igraju moćni igrači

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje EU obećao nam je ovoga puta da će „Srbija sledeće godine steći status kandidata“ i dodao da će 2009. godina za EU biti u znaku zapadnog Balkana.

I Milica Delević, pomoćnica šefa diplomatije Vuka Jeremića, kaže „svi hvale napredak koji je učinila Srbija i optimisti su da ćemo naredne godine steći status kandidata“. U svemu ovome, kao i u životu, postoje i loša i dobra strana - loša je da su se i konačno izjalovile gromoglasno izjavljivane nade naših političara da sigurno postajemo kandidati ove godine (prognoze im, inače, očajno idu). Svojevremeno je pominjana i 2007. kao godina kandidature, pa početak, pa kraj 2008... Evo sad i 2009.

A dobro je da tako važan činovnik EU navodi za nas lepu vest. U svemu, jedini mali problem je da je Privremeni sporazum ostao u zamrzivaču, da Holanđani i dalje ne mogu da nas smisle, kao i da je Ratko Mladić i dalje na slobodi.

Sasvim je sigurno da su i Oli Ren, ali i Žoze Manuel Barozo, šef Evropske komisije, iskreno za to da Srbija iduće godine postane kandidat i oni 2009. vide kao najraniji termin, ali se pri tom redovno i ograđuju, kaže za Glas Aleksandar Mitić, direktor Instituta 4S u Briselu.

SAMO ZA UNUTRAŠNJU UPOTREBU

A po analitičaru Dejanu Vuku Stankoviću, Renova poruka je samo za unutrašnju upotrebu u Srbiji, kao bi se smirila frustracija zbog odbijanja odmrzavanja privremenog sporazuma.
- Ipak, to je i pozitivna politička poruka veoma uticajnog čoveka u Briselu da Srbija može da računa na kandidaturu, ali mislim da će zbog komplikovanog načina odlučivanja to teško ići, pre svega zbog Holandije. NJihov šef diplomatije Maksim Verhagen juče je ponovo rekao da od naše kandidature neće biti ništa sve dok potpuno ne izvršimo haške obaveze - istakao je Stanković.

On napominje da bismo mogli da postanemo kandidati iduće godine samo po najboljem mogućem scenariju, a to podrazumeva da se prvo odmrzne Privremeni sporazum, pa onda da svaka zemlja ponaosob ratifikuje SSP, zatim sledi i ocena kako primenjujemo Privremeni sporazum i tek onda dobijamo poziv da postanemo kandidati. Što se tiče nekih novih političkih uslova, zasada ih nema, ali pitanje je da li će možda biti postavljeni, što po dosadašnjem iskustvu ne bi bilo iznenađenje. Niko nas, zasada, ne uslovljava priznanjem nezavisnosti Kosova, a raspoloženje u Briselu je takvo da to ne bi trebalo da bude problem kod kandidature.

- U svakom slučaju, nikakve pozitivne vesti ne možemo očekivati pre decembra - zaključio je Mitić.

Za Milana Nikolića, političkog analitičara, cela srpska priča i otezanje s integracijama svodi se na sukob dve struje u Evropi, od kojih je jedna protiv širenja, na čelu s Holandijom, a druga je „za“ i nju predvodi Ren.

- Dakle, reč je samo o interesima. Holandiji je dobro došla priča o Mladiću da bi usporila naš put, a protiv širenja su i neke male zemlje EU, koje ne bi da dele svoje bogatstvo s istočnim siromasima. S druge strane, širenje je neminovno, jer je to globalno pitanje, a Briselu je interes da učlani i Rusiju, kako bi parirao Americi. Nažalost, u međuvremenu, mi smo samo jedna pingpong loptica, kojom se igraju moćni igrači, ali je sigurno da ćemo postati kandidati, da li iduće, ili one tamo godine, a kasnije i članovi EU. To je sasvim izvesno, samo je pitanje vremena - rekao je Nikolić.

Ključne reči:

Komentari

Mi smo mala sala sa 7 mliona stanovnika.
Od dobijanja statusa do prijema, sledi 6(optimisticnih) do 9 ili 10 godina, skoro realnih, pod uslovom da priznamo Kosovo kao drzavu.
Njima mi ne trebamo, ali nama trebaju njihove pare, i jeftina radna snaga. Sirenje histericnog optimizma sluzi samo za ovdasnje politicko profitiranje

Makedonija vec 10 godina ima status kandidata, ali ne zele da menjaju ime, i nisu u EU..