utorak 21. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > DSS: Povući predlog URS o decentralizaciji

DSS: Povući predlog URS o decentralizaciji

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije smatra da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je predložila poslanička grupa Ujedinjeni regioni Srbije, potrebno povući iz skupštinske procedure, jer jeformulisan "na brzinu" i o njemu nije postojala ozbiljna javna rasprava, izjavio je danas portparol DS S Petar Petković.

"Takođe, postoji mnogo kontroverzi oko tog zakona, a poseban problem je što bi se njime uvećao deficit u budžetu", rekao je Petković na konferenciji za novinare, i dodao da je lider URS Mlađan Dinkić deo vladajuće koalicije koja je, kako je naveo, nezakonito ukinula prenos novčanih sredstava lokalnim samoupravama.

Petković je dodao da je potrebno izvršiti decentralizaiju Srbije, kao i da treba doneti "ozbiljan zakon o decentralizaciji, oko koga mora da postoji nacionalni i poltički konsenzus".
"Potrebna nam je decentralizacija koja će počivati na opštinama i gradovima kao subjektima decentralizacije, a ne na regionima, što je zapravo prava zamisao URS-a i Mlađana Dinkića", naveo je Petković.

Portparol DS S je, osvrćući se na problem statusa sveštenstva Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, naglasio da Vlada Srbije "mora da se oglasi po pitanju progonjenja crkve, monaštva i sveštenstva".

"Potrebno je što pre naći rešenje za taj problem kako ne bi došlo do radikalnih mera koje se pominju u toj državi, a to je progon monaštva i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve Mitropolije Crnogorske primorske", naveo je Petković.

Komentarišući pismo koje je administracija EU uputila srpskim vlastima i kojim traži da se ispita privatizacija više od 20 preduzeća, kako bi se utvrdilo da li su one bile u skladu sa zakonom i evropskim kriterijumima, Petković je ocenio da je u poslednje tri godine sprovedeno mnogo loših privatizacija, a da je DS S, dok je bila na vlasti, "sve činila po zakonu".

Petković je Vladi Srbije postavio pitanje - koliko je koštala dvodnevna Strategijska vojna konferencija za partnere, koja je prošle nedelje organizovana u Beogradu, i ocenio da je ona plaćena novcem građana iz budžeta, iako, kako je naveo, više od 80 odsto njih ima negativan stav prema NATO-u.