Glas Javnosti

„Hej šefe, koji ti je vrag“: Duško Dugouško danas puni 86. godina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bio je 30. april 1938. godine kada je prvi put emitovan crtani film o zecu sa dugim ušima koji voli da jede šargarepu i nameće svoja pravila ponašanja gde god se našao. Od tada do danas brojne generacije odrastale su gledajući Duška Dugouška, a na vrhuncu svoje popularnosti simpatični zeka dobio je i zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

Nastao iz mašte Teka Ejverija i Boba Givensa, oživeo ja uz glas Mela Blanka, čoveka sa hiljadu glasova, dok je u Srbiji prepoznatljivi glas Duška Dugouška tumačio Nikola Simić.

Elementi stand-up komedije

„Narode, da li on stvarno misli da mene može da prevari?“, rečenica je kojom se Duško Dugouško obraća publici u trenucima nadmudrivanja sa svojim neprijateljima – Patkom Dačom i Elmerom Davežom. Duško nikada ne napada prvi, radije bi sedeo negde i grickao svoju šargarepu. Ali ako neko krene na njega iskoristiće arsenal svojih osobina da ga porazi. A te osobine idu od inteligencije i duhovitosti, preko snalažljivosti i lukavstva, pa sve do osvetoljubivosti i namćorluka.

Zanimljivo je da se Duško Dugouško često direktno direktno obraćanje publici. Rečenice koje izgovara dok gleda u platno kao što su „Za minut sam ponovo sa vama, narode“ i „Narode, jasno vam je da ovo znači rat“ podsećaju na nastupe sadašnjih stendap komičara.

Ipak, najpoznatija rečenica omiljenog zeca je čuvena „Hej, šefe, koji ti je vrag?“. Tu svoju čuvenu rečenicu često izgovara dok gricka šargarepu, a tvorci ovog junaka tvrdili su da je to zapravo teksaški govor i imitacija scene iz filma „Dogodilo se jedne noći“ u kojoj glumac Klark Gejbl, naslonjen na ogradu, gricka zeleniš i govori punim ustima.

Dobio je i Oskara

Koliko je ovaj animirani film pokrio različitih stvari pokazuje i rekonstrukcija scene tuširanja Marion Klejn iz Hičkokovog filma „Psiho“ sa Duškom u glavnoj ulozi.

Od samog početka svoje karijere, lik Duška Dugouška nizao je uspehe. Njegov zvaničan prvenac „Divlji zec“ nominovan je za najbolji animirani film godine. Prestižnu nagradu Oskar osvaja 1959. godine filmom „Knighty Knight Bugs“ odnosno „Vitez Duško Dugouško“. On je i prva animirana ličnost koja se pojavila na poštanskoj markici u Americi, a tu čast do tada imale su samo istorijske ličnosti.

Glas javnosti /B10S 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR