ponedeljak 21. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Svetska štampa: Srbija preživela politički zemljotres

Svetska štampa: Srbija preživela politički zemljotres

Tomislav Nikolić, izbori, predsednik Srbije, svetska štampa,

BEČ - Srbija je u nedelju preživela politički zemljotres, ocenjuje danas austrijska štampa, navodeći da je lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić potpuno neočekivano izabran za predsednika Srbije.

Bečki dnevnik Kronen cajtung ukazuje da je Nikolić u četvrtom pokušaju od 2003. uspeo da pobedi na predsedničkim izborima.

List navodi da će se sada "karte u politici Srbije ponovo promešati", jer je bivši nacionalista Nikolić, kome je prognozirano političko penzionisanje, ipak izborio pobedu.
Kronen cajtung podseća da je Nikolić već dva puta, 2004. i 2008, bio poražen od Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora.

Slaba izlaznost građana Srbije u nedelju bila je, kako dodaje dnevnik, povoljna po pobedu Nikolića.

Pobeda Nikolića bila je iznenađenje, pre svega što su analitičari predskazivali pobedu Tadića, dodaje list, ukazujući da je uspeh Nikolića još značajniji kada se ima u vidu da su mediji u SAD i EU, kao i u Srbiji snažno podržavali Tadića.

Austrijska štampa podseća da je Nikolić sa svojom ekstremno nacionalističkom Srpskom radikalnom strankom (SRS) često pobeđivao na parlamentarnim izborima, ali nikada nije mogao formirati vladu.
Nikolić se, prema pisanju bečke štampe, promenio iz ekstremiste ka Evropljaninu i demokrati.
Takođe se podseća da je on bio vatreni obožavalac Vojislava Šešelja, optuženog pred Haškim tribunalom, i da je kao dobrovoljac proveo četiri meseca u građanskom ratu u Hrvatskoj.

Pobeda Tomislava Nikolića je veliko iznenađenje, ali i izborni zemljotres u Srbiji, ocenili su hrvatski mediji rezultate drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji.
Bivši radikal Tomislav Nikolić novi je srpski predsednik, piše Jutarnji list, naglašavajući i njegovu izjavu da se Hrvatskom želi dobar odnos. "Hrvati, ne bojte se, bićemo u dobrim odnosima", piše na naslovnici.

Dosadašnji predsednik Boris Tadić doživeo je neočekivani izborni poraz u drugom krugu, piše list i dodaje da je Nikolićev najuspešniji slogan koji su birači poslušali bio "kaznite Tadića".

Pobeda Nikolića donosi nove odnose, a Srbiju čeka duga bitka oko sastavljanja nove vlade, ali i oko toga ko će biti premijer. "Srbija bi novi vladu mogla čekati do septembra", piše Jutarnji list i dodaju da se Šešeljev prvi zamenik sada Srbiju mora približiti Evropi, ističući da se Nikolić odrekao "velike Srbije", a u pobedničkom govoru naglasio da s Hrvatskom želi ostvariti stabilne i dobre odnose.

"Neću žuriti u Zagreb, imam još mnogo posla", izjavio je Nikolić za Večernji list koji u naslovu donosi i stav da Hrvatske mora rešiti pitanje povratka Srba. "Neću se pretvarati da sam vam brat, ali Hrvati i Srbi mogu živeti u miru", citira Večernji list još jednu Nikolićevu izjavu.

Ističući da je Nikolić iz trećeg pokušaja uspeo poraziti Borisa Tadića, Večernji list piše da je Vojvodina u drugom krugu bila verna Tadiću, a da mu je Beograd okrenuo leđa, kao i da je Nikolić više glasova dobio u centralnoj Srbiji.

Agencija AP navodi da bi, ako bude potvrđena pobeda Nikolića, to "moglo usporiti put Srbije u Evropsku uniju i oživeti tenzije u regionu zbog Nikolićeve nacionalističke politike". AP prenosi objavljivanje preliminarnih rezultata navodeći da "nacionalistički kandidat" vodi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Desničarski opozicioni vođa Tomislav Nikolić neznatno je u prednosti u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji u odnosu na dosadašnjeg predsednika Borisa Tadića, prenosi agencija Rojters pozivajući se na projekciju Cesida. Rojters navodi da je Nikolić bio "ultranacionalistički saveznik" Slobodana Miloševića u vreme kada je NATO bombardovao Srbiju 1999, ali da je posle izgubljenih izbora 2008. pokušao sebe da prikaže kao proevropskog konzervativca.

Pobeda Nikolića bi potencijalno mogla da podeli vlast u Srbiji gde se očekuje da će Tadićeva Demokratska stranka ponovo voditi vladu u koaliciji posle parlamentarnih izbora 6. maja, ocenjuje Rojters. Francuska agencija AFP navodi da se populista Nikolić preobratio u proevropskog političara pošto je dugo osporavao takvu opciju. Ta agencija navodi da se Nikolićeva stranka uoči drugog kruga "povezala s antievropski orijentisanom strankom" što su njegovi protivnici pokušali da iskoriste da ga diskvalifikuju. AFP je odmah preneo i Nikolićevo obraćanje posle proglašavanja pobede u kojem je istakao da će Srbija ostati na evropskom putu.