ponedeljak 21. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nikoliću mandat počinje da teče od polaganja zakletve

Nikoliću mandat počinje da teče od polaganja zakletve

BEOGRAD - Mandat novoizabranom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću počeće da teče od momenta polaganja zakletve pred Skupštinom Srbije, a jedna od njegovih prvih dužnosti biće da predloži mandatara za sastav buduće vlade.

Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta da saopšti i u Službenom glasniku objavi rezultate drugog kruga predsedničkih izbora, što će, zatim, novoizabranom šefu države omogućiti da položi zakletvu i time otpočne petogodišnji mandat.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Nikolić zakletvu može da položi i pred još uvek aktuelnim sazivom republičkog parlamenta, budući da njemu još teče mandat. Kako propisuje Ustav Srbije, mandat prethodnog saziva Skupštine Srbije prestaje potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Poređenja radi, Tadić je 2004. godine, kada je prvi put izabran za predsednika Srbije, na dužnost stupio osam dana od dana izbora, a 2008. godine, kada je drugi put izabran za predsednika, posle 12 dana.

Nikolić će zakletvu položiti na posebnoj sednici Skupštine Srbije, koju, kako predviđa Poslovnik o radu republičkog parlamenta, treba da zakaže predsednik republičkog parlamenta. Jedna od dužnosti predsednika Republike, kako piše u Ustavu Srbije, jeste da predloži mandatara buduće vlade.

Kako propisuje Ustav, predsednik republičkom parlamentu predlaže kandidata za predsednika vlade, pošto sasluša mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista.

Osim te dužnosti, u nadležnosti predsednika Republike je i predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašenje zakona, predlaganje nosilaca funkcija, postavljanje i opoziv ambasadora, primanje akreditivnih i opozivnih pisama od strane diplomatskih predstavnika, davanje pomilovanja i odlikovanja, kao i vršenje drugih funkcija određenih Ustavom.

Predsednik komanduje vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije. Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo Srbije.

U drugom krugu predsedničkih izbora Nikolić, koji je bio kandidat Srpske napredne stranke, pobedio je kandidata koalicije "Izbor za bolji život" Borisa Tadića.