petak 21. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Opet rafali na povratnike u Žač

Opet rafali na povratnike u Žač

ŽAČ - U blizini šatorskog kampa srpskih povratnika u selu Žač, kod Istoka, sinoć je ponovo otvorena vatra iz automatskog oružja, rekli su povratnici.

"Oko 21. 45 časova otvorena je rafalna paljba. Bilo je vrlo blizu šatora u kojima spavamo. Policija je bila na ulazu u kamp, ali to, očito, nikome nije smetalo", rekao je jedan od povratnika, želeći da ostane anoniman.

Ovo je druga pucnjava u proteklih 10 dana u neposrednoj blizini kampa u kojem žive 22 povratnika u selu Žač.

"Na sreću, ni u jednoj pucnjavi nije bilo povređenih. Na porušenoj kući u krugu kampa koja služi za spremanje hrane, vidni su tragovi pucnjave", naveli su povratnici, među kojima je zavladao strah, jer, kako kažu, pucnjavi nema ko da stane na put.

KP privela dva osumnjičena za napad na povratnike

Kosovska policija privela je dve osobe osumnjičene da su u selu Žač kod Istoka pucale na šatore UNHCR-a u koje su smešteni Srbi-povratnici, izjavio je portparol Kosovske policije za region Peći Žećir Keljmendi.

Keljmendi je za aganciju Beta izjavio da su zbog poslednjeg incideta u selu Žač privedena dva mladića od 20 i 26 godina kojima je određen pritvor od 48 sati.
Prema rečima portparola, istraga je u toku i zbog toga nije moguće saopštiti više podataka o  incidentu.

Srpski izvori tvrde da je policija danas privela njihove komšije Albance i da je jedan od njih odgovoran i za napad na Ljubišu Stepanovića pretučenog 20. februara.
  

 

Policija je posle pucnjave pretražila teren, ali nije uspela da otkrije ko je pucao.

Povratku Srba u selo Žač protive se lokalni Albanci, tvrdeći da među povratnicima ima onih koji su činili zločine tokom rata.

Povratnici odbacuju optužbe Albanaca, ističući da u Žaču nije bilo nikakvih zločina i da se u krajnjem slučaju ne bi vratili na svoja imanja da među njima ima imalo krivice koju im Albanci nameću.

Državni sekretar za Kosovo Oliver Ivanović kazao da je Euleks do sada izbegavao da se umeša, očekujući da to može da uradi lokalna policija.

"Ja sam razgovarao i sa Kforom. I oni bi morali da počnu istragu, jer su u prethodnom incidentu umešani i njihovi pripadnici. Vojnici slovenačkog kontigenta su bili u šatoru kad je pucano", rekao je on.

Ivanović je upozorio da se sinoćnji incident dogodio iako patrola Kosovske policije dežura dvadeset i četiri časa pored improvizovanog kampa u kome se, u šatorima UNHCR, nalaze povratnici.

Komentari

Kakva drzava (kosova) takva i policija - NEPOSTOJECA