sreda 21. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vojna bezbednost osluškuje Kosovo

Vojna bezbednost osluškuje Kosovo

Smanjenje broja pripadnika KFOR-a u pokrajini neće negativno uticati na sigurnost srpskog stanovništva, ocenjuje Snežana Vukadinović Šundrić, savetnica u Vojnoobaveštajnoj agenciji

BEOGRAD - Vojnoobaveštajna agencija i dalje motri na sva dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini!
Smanjenje broja pripadnika KFOR-a u pokrajini neće negativno uticati na sigurnost srpskog stanovništva, dok Kosovu i Metohiji ne preti opasnost od većeg ugrožavanja bezbednosti, izjavila je juče savetnica u VOA Snežana Vukadinović Šundrić.

Odgovarajući na pitanja članova Odbora za bezbednost Skupštine Srbije,  ocenila je da analize te agencije pokazuju da je stanje na Kosovu mirno i da se problemi sve više rešavaju političkim sredstvima. Ona je dodala da VOA prati dešavanja na severu Kosova i Metohije kako bi mogla da na vreme upozori na eventualno pogoršanje bezbednosne situacije ali da, za sada, nema razloga za uznemirenje.

Govoreći o terorističkim pretnjama, predstavnica VOA je rekla da one trenutno nisu naročito izražene u regionu ali da ih nikada ne treba isključiti kao latentnu opasnost, zbog svoje prirode i činjenice da je Balkan deo globalne terorističke mreže.

Vukadinović-Šundrić je ocenila da preuzimanje kontrole nad granicom prema Albaniji i Makedoniji, koju sprovodi Kosovska policijska služba, predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

 

Zastupnik direktora Vojno Obaveštajne Agencije brigadni general Dragan Vladisavljević izjavio je da Srbija tokom 2009. godine nije bila vojno ugrožena.

Težište rada Vojno Obaveštajne Agencije, nastavio je on, bilo je na prikupljanju informacijama o nosiocima asimetričnih pretnji - ekstremizmu, terorizmu, organizovanom kriminalu i trgovini oružjem i drugom, Vladisavljević je, podnoseci izveštaj o radu VOA za 2009. godinu, na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost istakao da VOA sarađuje i sa brojnim stranim službama na prikupljanju informacija o asimetričnim pretnjama.

Vladisavljević je istakao da se ta saradnja obavlja na obostranu korist i na osnovu pozitivnih domaćih propisa, kao da je treba nastaviti i ubuduće. Prema njegovim rečima, informacije o asimetričnim pretnjama razmenjuju se i sa nadležnim domaćim službama - Vojno bezbednosnom agencijom i Bezbednosno informativnom agencijom.
Vladisavljević je objasnio i da su asimetrične pretnje globalni problem i da one predstavljaju i najveću pretnju regionu Balkana koji je i zbog dešavanja u prošlosti pogodno tle za njihove izvršioce.

Po njegovim rečima, prošle godine, stanje u regionu karakterisale su tendencije različitog pogoršanja odnosa među državama kao i slični problemi na globalnom nivou - ekonomska kriza, asimetrične pretnje, prirodne nepogode...

Zakon sprečava da novi vlasnik Telekoma prisluškuje?

Člana odbora Dragana Šormaza (DSS) interesovalo je da li će najavljena prodaja dela "Telekoma" uticati na bezbednost države - što inače nije u delokrugu rada VOA - tako da je predsedavajući odbora Dušan Bajtović (SPS) odgovorio da će se to pitanje rešiti na sličan način kao i u svetu - putem aneksa ugovora ili kroz zakonsko rešenje.

Vladisavljević je naveo da su stabilnost BIH i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije bile ključna područja interesovanja međunarodne zajednice i država u regionu.

On je naveo i da je VOA tokom prošle godine nastojala da doprinese objektivnom sagledavanju odnosa u svetu, stanju bezbednosti u regionu i položaju Srbije. Po njegovim rečima, u složenom međunarodnom okruženju, VOA je bila usredsređena na pojave i aktere koji posredno ili neposredno ugrožavaju najvažnije nacionalne interese i bezbednost zemlje.

Vladisavljević je naveo i da su informacije VOA doprinele efikasnom funkcionisanju obaveštajnog sistema Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. On je rekao i da je VOA, zbog namere Srbije da intenzivira učešće u multinacionalnim operacijama, uradila studiju o značajnijim međunarodnim vojnim angažovanjem pod mandatom UN i Evropske unije u kome su predočeni vojni, finansijski i bezbednosni aspekti mogućeg učešća naše zemlje.

Članovi odbora jednoglasno su prihvatili izveštaj o radu VOA uz zaključak da poslanici za planiranu posetu sedištu agenciji unapred pripreme pitanja koja su iz delokruga rada VOA. Oni su pozitivno ocenili izveštaj o radu VOA koja je u svom radu okrenuta ka prikupljanju informacija vojnog, vojno političkog i vojno ekonomskog karaktera.

Na predlog člana odbora Marka Đurišića (DS), usvojen je zaključak u kome se osuđuje nasilje na ulicama stadionu i u parlamentu i u kome se od poslanika traži da se primereno ponašaju a od policije da pojača rad.

Ag

Komentari

Drzava srbija pored ovakovih organa i ovakovih izvestaja ne moze spokojno da spava. Siptari preuzimaju granicu i time krse Rezoluciju 1244 a nitko od srpskog rukovodstva da mrdne prstom. Najprije je Tadic dopustio da u pokrajinu udje Euleks koji je trebo biti neutralan a sada se vidi kakova je ta neutralnost. Ili ce granice i dalje cuvati KFOR ili neka napuste zemlju. Sad ce taj neutralni Euleks organizirati izbore u Severnoj Mitrovici, izabrati nekog srpskog Brankovica i celom svetu staviti do znanja da je srbija klekla na rudu, umesto da se svakome jasno i glasno kaze sta ga ceka ako se prihvati tako prljavog posla, jer to je izdaja zemlje, a on je vojni obveznik pod zakletvom a zna se kako ojna glasi.