sreda 21. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Svedok iz Srebrenice: Preživeo sam streljanje

Svedok iz Srebrenice: Preživeo sam streljanje

HAG  - Treći svedok optužbe na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu opisao je kako je preživeo kada su u julu 1995. u selu Orahovac kod Zvornika pripadnici Vojske Republike Srpske streljali stotine Muslimana iz Srebrenice.

U pisanoj izjavi, koji su tužioci uveli u spis, KX-064 je opisao kako se 13. jula 1995. predao srpskim vojnicima u blizini sela Sandići  pošto se dva dana skrivao u šumi sa hiljadama drugih, pokušavajući da izađe iz obruča VRS oko Srebrenice.
Na obližnjoj livadi komandant VRS Ratko Mladić je zarobljenicima, po rečima KX-064, obećao da će biti razmenjeni, nazivajući ih "komšijama".

- Zarobljenici su zatim prebačeni u Bratunac gde su tokom noći neki ubijeni, a ostali ujutro 14. jula odvedeni u Orahovac. U fiskulturnoj sali škole, zarobljenim Muslimanima su srpski vojnici krpama vezivali oči pre nego što bi ih kamionom odvodili na streljanje. Na izlazu iz sale stajala su dva vojnika i jedna žena koja je svakom zarobljeniku davala po lonče vode - ne znam zašto su to radili... Kada su počeli da odvode ljude, pitali smo vojnike kuda ih vode, a oni su rekli: 'U Bijeljinu, u logor'. Predveče je došao red i na mene: vezali su mi oči, popio sam tu vodu i uveli su me u kamion u kojem nas je bilo tridesetak -  opisao je svedok.

Posle kratke vožnje kamion je stao, a zarobljenicima je naređeno da izađu.

- Odmah sam ispod poveza video mrtvo telo, pomislio na svoju decu i oprostio se s njom... Rafal se začuo s leve strane, ljudi su popadali, pao sam i ja... Kad je rafal (pre)stao, jedan od vojnika je izašao i pucao iz pištolja. Onda sam čuo kako nailazi sledeći kamion i opet pucnjavu... I tako svakih petnaestak minuta -  opisao je KX-064 koji nije bio pogođen.

KX-064 precizirao je da je među telima streljanih ležao nekoliko sati i da je čuo kada je jedna grupa zarobljenika odvedena na streljanje na drugu livadu u blizini.

Izjavio je da je iskoristio priliku za bekstvo kada su srpski vojnici pojurili za drugim preživelim koji se izvukao ispod gomile leševa.

- Skočio sam i potrčao uz nasip, prešao preko pruge, čuo sam rafal, ali ne znam da li je za mnom pucao, prešao sam preko livade i sakrio se u kukuruz - naveo je svedok.
Posle dvodnevnog lutanja po selima za koja je, kako je rekao, znao da su bošnjačka jer su bila spaljena, KX-064 je, po sopstvenim rečima, uspeo da pređe na teritoriju pod kontrolom muslimanskih snaga.
U nastavku suđenja, svedoka će unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam.