sreda 21. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Moratinos: Zajednička vizija - integracija Balkana u EU

Moratinos: Zajednička vizija - integracija Balkana u EU

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Španije, koja predsedava EU, Turske i Srbije, Migel Anhel Moratinos, Ahmet Davutoglu i Vuk Jeremić, založili su se sinoć za punu integraciju Balkana u Evropsku uniju i za otklanjanje prepreka na tom putu.
Moratinos je, posle sastanka, u zajedničkom obraćanju novinarima rekao da je cilj trilateralnog sastanka u Beogradu, između ostalog, da se što bolje organizuje i ministarska konferencija o zapadnom Balkanu, koja u junu treba da bude održana u Sarajevu.
On je rekao da je zajednička vizija puna integracija zapadnog Balkana u EU i da je izražena posvećenost ostvarivanju te vizije.
Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da je sastanak bio razmena mišljenja između prijatelja koji dele zajedničku viziju da zapadni Balkan bude u potpunosti uključen u EU.
"Naša zajednička vizija za Balkan je integrisan, stabilan i prosperitetan Balkan. Balkan u potpunosti uključen u EU", rekao je Jeremić.
On je rekao da je bilo reči o predstojećim koracima i da je potrebno rešiti probleme koji stoje na tom putu. Jeremić je rekao da će Srbija uraditi sve da skup u Sarajevu bude uspešan i da se nađe rešenje za sporna pitanja.
Jedno od spornih pitanja za Beograd na međunarodnim skupovima je učešće Kosova kao nezavisne države. Predsednik Srbije Boris Tadić odbio je da učestvuje na skupu na Brdu kod Kranja zato što je na njemu učestvovao i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.
"Postoje stvari koje je potrebno rešiti da bi se te zajedničke inicijative ostvarile. Ali ono što mogu da zaključim je da postoji potpuna spremnost i rešenost kod svih da se pronađu adekvatni modaliteti", rekao je Jeremić.
Jeremić je povodom skupu u Sarajevu rekao da postoje problemi i tehničke i strateške prirode i da je o obe vrste problema razgovarano na večerašnjem sastanku.
"Srbija veruje da je to veoma važan skup i Srbija će uraditi sve što može da pomogne da ovaj skup bude uspešan", rekao je Jeremić i izrazio nadu da će biti pronađena rešenja za sporna pitanja.
On je dodao da ne postoji saglasanost o svim pitanjima i naveo da je Turska za razliku od Srbije i Španije priznala nezavisnost Kosova.
"Ali to nas ne sprečava, kako večeras tako i u budućnosti, da nastavimo saradnju kada je reč o ostvarivanju regionalnih prioriteta", rekao je i dodao da je na sastanku potvrđeno da je centralni strateški prioritet "članstvo svih zemalja Evorpe u evropskoj porodici naroda".
Turski ministar Ahmet Davutoglu je rekao da su sastanci poput današnjeg trilateralnog u Beogradu jedan od boljih načina za priključenje Balkana Uniji.
"Izuzetno mi je drago što imamo zajedničku stratešku viziju za Evropu i Balkan. Evropa je kontinent mira, stabilnosti, napretka i globalne moći i Balkan kao region EU, region bezbednosti mira, uzajmnog poštovanja i napretka u Evropi", rekao je Davutoglu.
Moratinos je rekao da su on i Davotoglu došli u Beograd jer su svesni značajane uloge Srbiju kao centralnog aktera na zapadnom Balkanu.
On je kazao da su došli da pomognu i podrže prijatelje, druge zemlje na zapadnom Balkanu da ostvare napredak ka članstvu u NATO ili EU.
Moratinos je rekao da će sledeće nedelje biti održan sastanak NATO-a u Talinu i izrazio nadu da će BiH dobiti "mapu puta" za približavanje NATO-u.
Davutoglu je rekao da se u proteklih šest meseci više puta sastao s Jeremićem i da je uvek izražena saglasnost o viziji "Balkana kao zone bezbednosti i mira".
Turska veruje, naveo je Davutoglu, da Srbija ima ključnu ulogu u doprinosi miru i stabilnosti Balkana, čemu značajno može doprineti i saradnja Turske i EU.
Turska smatra i da bezbednosti može doprineti pristupanje zemalja Balkan NATO-u, rekao je on i dodao da će Turska podržati da BiH dobije "mapu puta" za pristupanju NATO-u na sastanku u Talinu.

Komentari

Ovo sto citamo je vec drskost i brezobraznost jer se srbima zele poturiti muda za bubrege, Kakove u opste veze ima Turska sa UN. Pa ona sama ne moze u EU niti ce ikada moci. Na kraju Turska se prostire na dva kontinenta tako da ni po tome ne moze da kaze da je samo evropska zemlja. Ili cemo primiti u EU samo dio koji je u evropi a onaj preko Bospora neka si misli i radi sta hoce. Daklen to je nesto sto je nespojivo. Ovde se dozvoljava da opet neka muslimanska zemlja mesa svoje prste u unutarnje stvari srbije. Nisu oni jedini. Zna se ko je snabdevao muslimane-turke u bosni a zna se ko ce snabdevati one na Sandzaku ako se zakuha a to nije daleko jer politicari vode krivu politiku. U jedno sam siguran a to je da Kosovo moze da nastupa samo kao Umnik-Kosovo sve drugo je kapitulacija i otvoreno priznanje Kosova kao drzave.