sreda 21. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Milion za putovanja

Milion za putovanja

Ministarstvo finansija u prva tri meseca ove godine potrošilo skoro tri miliona dinara na putovanja

BEOGRAD - Građani Srbije mesečno izdvajaju milion dinara za putovanja zaposlenih u Ministarstvu finansija!
U zvaničnom Informatoru ministarstva na čijem je čelu Diana Dragutinović u stavki "troškovi putovanja" piše da je ovaj resor u periodu od 1. januara do 31. marta 2010. izdvojio 2.934.364 dinara, piše Kurir. Ova cifra predstavlja 12,76 odsto u odnosu na ukupnu cifru koja je ministarstvu odobrena za putovanja - 23.001.000 dinara.

Isto i u januaru

Kurir je još u februaru objavio da je Ministarstvo finansija u prvom mesecu tekuće godine za putovanja potrošilo 1.166.208 dinara. I tada su državni sekretari s kojima smo razgovarali tvrdili da oni nisu putovali, dok nas je Ministarstvo finansija, kao i u ovom slučaju, ostavilo bez preciznog odgovora na pitanje na šta je konkretno potrošen toliki novac.

Marketinški trik

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je priča o štednji tipa "sada se četvoro voze u kolima" marketinški trik.
- Postavlja se pitanje opravdanosti tih putovanja, dakle, ko je, kada i zašto putovao. Glavni problem nije u putovanjima ili ispijenim kafama jer su to, iako veliki troškovi, samo sitniš u odnosu na neke druge troškove, u kojima upravo i leže glavni budžetski problemi - ocenjuje Stevanović.


Miodrag Đidić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, u izjavi za Kurir kaže da nije upoznat s ovim troškovima resora.
- Nisam zadužen za tu oblast. O finansijama brine sekretarijat naše institucije. Ja nisam putovao nigde, te nisam deo strukture tih troškova - tvrdi Đidić.

I njegov kolega Slobodan Ilić, državni sekretar, kaže da nije upoznat s trenutnim troškovima ministarstva za putovanja.
- Ne znam ništa o ukupnim troškovima ministarstva za ove namene. Putovao sam u Prag zbog restitucije, a zatim u Oslo zbog međunarodne razvojne pomoći koju Norveška daje zemljama

Balkana, kao i u Pariz, na skup u vezi s pitanjima mera pojedinih zemalja protiv globalne ekonomske krize i ekonomskim očekivanjima u 2010. i 2011. godini - kaže Ilić, i dodaje:
- Na prva dva sastanka išao sam po pozivu češke, odnosno norveške strane, tako da su oni pokrili deo troškova, izuzev dnevnica. Treći put troškovi su bili na teret ministarstva, ali mi nije poznato koliki su bili - ističe Ilić.

Ministarstvo finansija, iako smo uredno poslali zahtev s pitanjima ko je, kada i zašto putovao, juče nam nije odgovorilo, dok treći državni sekretar Vuk Đoković nije odgovarao na pozive Kurira.