sreda 21. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > LDP: Cvijan u službi mračnih krugova

LDP: Cvijan u službi mračnih krugova

Pravi smisao optužbi Vladimira Cvijana je rušenje reforme pravosuđa i pravde u zemlji, ocenjuje Liberalno demokratska partija

BEOGRAD - Posle tvrdnje bivšeg v.d. generalnog sekretara u Predsedništvu Srbije Vladimira Cvijana da su ministarka pravde Snežana Malović i predsednica Vrhovnog saveta sudstva Nata Mesarović "članovi pravosudne mafije", usledile su oštre reakcije prozvanih.Ministarka pravde Snežana Malović ocenila je kao "besmislene optužbe koje je izneo Vladimir Cvijan", navodeći da one "zapravo predstavljaju pokušaj Srpske napredne stranke da diskredituje neophodan i neizbežan proces reforme pravosuđa".

Zorić: Proverićemo navode

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić pozvao je juče Vladimira Cvijana da Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal dostavi dokaze da je prilikom reizbora sudija bilo elemenata krivičnog dela.
Zorić je Tanjugu rekao da će tužilaštvo proveriti sve navode Cvijana, kao i da tužilaštvo zanimaju, kako je rekao, isključivo dokazi da li su ostvarena obeležja krivičnog dela.

"Ako neko tvrdi da je bilo korupcije onda mora da ima i kredibilne dokaze i da ih prezentuje nadležnim organima. Tužilaštvo ne zanimaju paušalne ocene i političke kvalifikacije iznete u javnosti već samo dokazi koji imaju sudski kredibilitet", naveo je Zorić.
On je ukazao da će tužilaštvo sačuvati profesionalizam uzdržavanjem od svakog komentara političkog konteksta ovog slučaja.

 Ona je rekla i da "ne želi da ulazi u lične razloge kojima se Cvijan rukovodio kada je izneo optužbe za navodnu korupciju u procesu reforme pravosuđa".
- Reforma pravosuđa ne treba i ne sme da bude tema političkih diskusija. S obzirom na ozbiljnost iznetih optužbi, Cvijan mora da dostavi dokaze ukoliko ih poseduje samo nadležnoj instituciji, a prava adresa za to je Tužilaštvo za organizovani kriminal - ukazala je Malović.

Prema njenim rečima, tek kada iscrpi sva pravna sredstva i ukoliko izostane adekvatna reakcija nadležnih organa, Cvijan bi mogao da uveri javnost i struku da su, kako on kaže, "tužioci i sudije" korumpirane.
- U suprotnom, ovakvi istupi će ga diskvalifikovati kao pravnika i političara -zaključila je ministarka Malović.

Sa druge strane, Liberalno-demokratska partija (LDP) saopštila je juče da je "zgađena pokušajima Vladimira Cvijana i njegovih gazda iz Srpske napredne stranke da, u interesu najmračnijih krugova u Srbiji, ruše reformu pravosuđa i pravdu u zemlji".
- Osoba koju naprednjaci predstavljaju kao vrhunskog pravnika nije ništa drugo nego čovek bez obraza i karaktera, potkazivač koji muca dok govori besmislice - naveo je LDP u saopštenju u kojem je Cvijan još nazvan i "mračnjakom", "mafijom", "nesrećnim čovekom", "karijeristom" i "političkom bitangom".

LDP smatra da nijedna pojedinačna greška koja je eventualno počinjena u opštem izboru sudija ne može da bude opravdanje za pokušaje da se sruši ceo sistem koji se uspostavlja.
U saopštenju se poziva predsednik Srbije Boris Tadić da reaguje i javnosti saopšti kako je uopšte moguće da je Cvijan bio angažovan u Predsedništvu Srbije.
E. K.

Komentari

Bravo!Ima i takvih koji imaju snagu i hrabrosti da kazu istinu.

Dali ce neko da odgovara za ove uvrede koje upucuju coveku koji je rekao to sto je rekao i samo on to moze da dokaze. Dali moze jedna partija da se stavi u ulogu sudije i kako oni mogu i na osnovu cega mogu da tvrde da to sto Cvijan prica nije istina. Ovakvo vredjanje je prevrsilo svaku meru i ja mislim da Tijanic mora da zabrani nastup ovoj stranci na Javnom servisu, a sve novine da ih bojkotuju jer to je govor mrznje. Ko misli da to nije tako neka se hitno javi psihijatru i okulisti.

Tomo Zoric ima krasnu frizuru ,
svidja mi se !!!

A kako je to molicu lepo Nata Mesarovic dokazala svoje tvrdnje da skoro hiljadu sudije nije reizabrano jer su se bavili visokom prostitucijom, crnom magijom, dilovale s advokatima, bile korumpirane, ovakve i onakve?!?
A LDP je totalno izgubio kompas...

Da li je to onaj potrčko iz Šilerove, "stručnjak" za sve oblasti, nesuđeni predsednik DS-a? Od siromaha se bez dana radnog staža pretvorio u bogatuna. Međutim, neće biti da ovaj "evropejac" ne zna kakvo mišljenje o "reformi" pravosuđa u Srbiji imaju najznačajnije evropske institucije. Čeda stručnjak za pravosuđe, zvuči kao vic dana u nekom tabloidu. Čudno je, međutim, da nije konsultovao pravnike iz svoje stranke - ne verujem da bi iko od njih, ozbiljno tako nešto izjavio. Da li se seća šta je g-đa Vesna Pešić pitala ministarku pravde sa skupštinske govornice prilikom rasprave o "setu" pravosudnih zakona? Da li se seća diskusije g-đe Judit Popović? Uostalom, poznato je, g.Jovanović ni sam ne razume ono što govori. Ipak, dobro je da kreatori urušavanja inače slabog pravosuđa Srbije izlaze iz svojih rupa. Jedan po jedan. Političari koje je, ova ili ona "mafija", oduvek finansirala i finansira, narednih dana će se uključiti u dirigovanu hajku protiv g.Cvijana. Lažove Srbija polako prepoznaje. Shvataju, razobličeni, da će Srbija morati postati pravna država koju nikako ne žele, a u nju se kunu. Da bi sačuvali oteto (narodu, a bilo je tu dosta i sa "strane"), udruženi u zajedničkom deformatorskom poduhvatu urušiše ceo pravni sistem Srbije. Na žalost, u tome su i uspeli. Zato će pravosuđe Srbije tek morati da se reformiše. Zato što Srbija u Evropu može samo kao pravna država, sa NEZAVISNIM sudstvom. Jednom prljave ruke politačara po zanimanju - uvek prljave ruke. Takvima odgovara pravosuđe kakvo je danas - neefikasno i partijsko, okupirano od izvršne vlasti i jedne političke stranke (DS).