sreda 21. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Albanci kamenovali Srbe povratnike

Albanci kamenovali Srbe povratnike

ŽAČ - Predstavnici 26 povratničkih srpskih porodica u selu Žač, kod Istoka na Kosovu i Metohiji, proveli su besanu noć dežurajući ispred svojih šatora posle kamenovanja njihovih kampova koje se dogodilo sinoć oko 22.30.

Policija u Peći: Nije bilo kamenovanja

PRIŠTINA - Regionalna policija u Peći odbacila je  kao netačne informacije o napadu na Srbe povratnike u selu Žač.
Portparol Regionalne policije u Peći Zećir Keljmendi je izjavio da je tokom noći policija dobila informacije o dva slučaja kamenovanja šatora u kojima su u selu Žač smešteni Srbi.
 - U vreme kada su prijavljeni incidenti policijske patrole su bile u blizini mesta gde je napad navodno izvršen.  Na licu mesta nema povređenih, nema materijalnih dokaza, pronađeni su kamenčići veličine šodera, ali je takvih bilo mnogo oko šatora - izjavio je Keljmendi.

Vlada Kosova: Kukavički čin

 Vlada Kosova osudila je napad na Srbe povratnike u selu Žač.

- Napad kamenjem na povratnike, koji se dogodio u Žaču, kukavički je, nedozvoljen i čin koji osuđuju svi građani Kosova. Istovremeno, pozivamo sve nadležne da preduzme sve da bi izvršioci ovog napada bili izvedeni pred organe pravde i dobili zasluženu kaznu -  navodi se u saopštenju vlade. Kosovska vlada pozvala je opštinske organe da odmah preduzmu adekvatne mere za garantovanje bezbednosti povratnika. Dodaje se da će vlada izdvojiti 100.000 evra za povratak građana u Žač.

 

 

Oni su rekli da pretpostavljaju da su ih kamenovali Albanci koji su i mesec dana u više navrata protestovali zbog njihovog povratka.
Predstavnici 26 srpskih porodica koji su se prošlog meseca spontano vratilo na svoja imanja u selo Žač ispričali su da ih je sinoćnje kamenovanje veoma uznemirilo i da razmišljaju o vraćanju u Srbiju.

- Razmišljamo o pakovanju to malo stvari što imamo i povratku u centralnu Srbiju u kolektivne centre, odakle smo i došli - rekao je jedan od povratnika.

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Saša Rašić je rekao da je krenuo u selo Žač kako bi ohrabrio povratnike da ostanu na svojim imanjima, i preneo im poruku da nijedan napad i incident ne sme da ih spreči u nameri da ostanu.

Rašić je kazao da je za sutra tražio sednicu saveta za bezbednost Kosova, kojom predsedava kosovski premijer Hašim Tači.

Povratnici u selu Žač smešteni su privremeno u dva šatorska kampa dok im ne budu izgrađene kuće.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudilo kamenovanje kampa sa šatorima UNHCR-a u kojima su smešteni Srbi povratnici u selo Žač i ocenilo da je taj vandalski čin usmeren ka sprečavanju povratka.
Ministarstvo je apelovalo na međunarodnu zajednicu i mirovne misije na Kosovu i Metohiji da spreče nasilje ekstremista prema povratnicima i apelovalo na povratnike u Žač da ih incidenti i ispadi albanskih ekstremista ne pokolebaju u želji da ostanu na svojim imanjima.
U saopštenju ministarstva se dodaje da će država Srbija povratnicima pružiti svaku vrstu pomoći kako bi opstali na svojim vekovnim ognjištima.

- Zahtevamo od Ujedinjenih nacija i pripadnika civilnih i vojne misije da utiču na privremene vlasti u Pokrajini i da spreče napade na povratnike, obezbede elementarnu sigurnost i omoguće da se proces povratka nesmetano odvija - navodi Ministarstvo.