sreda 21. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Analitičari: Đurđevdan neće uticati na izlaznost birača

Analitičari: Đurđevdan neće uticati na izlaznost birača

Svaka partija će raditi za sebe, ali zbir tih napora može da podigne izlaznost, podvukao je Milan Nikolić

BEOGRAD - Na izlaznost birača na predstojeće izbore 6. maja neće uticati to što se tog dana obeležava jedna od najvećih slava u srpskom narodu - Đurđevdan, ocenili su danas politički analitičari.

Oni su se u izjavama složili i da to što se izbori održavaju na Đurđevdan ne donosi prednost ni aktuelnoj vlasti, ni opoziciji.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković naglasio je da postoje tri glavna faktora na osnovu kojih se građani opredeljuju da li će izaći na birališta.

Prvi je učestalost izbora, a u Srbiji su poslednji izbori bili pre četiri godine, tako da je taj kriterijum zadovoljen, naveo je Vuković.

"Drugi faktor je važnost izbora, a ovi su vrlo važni jer se bira najvažnija institucija, parlament, iz koga proizilazi vlada, koja i formalno i suštinski ima najveći nivo ovlašćenja u političkom životu", ukazao je Vuković i dodao da je treći kriterijum neizvesnost izbora.

Predstojeći izbori će, prema njegovoj oceni, biti neizvesni, jer postoje dve ili tri opcije koje mogu formirati vladu.

Navedeni faktori, ukazao je on, čine 99 odsto motivacije birača za izlazak na izbore, a pitanja kakvo će biti vreme, da li je slava, radni ili neradni dan jeste važno, ali je i "beznačajno" u odnosu na navedene argumente.

Vuković je mišljenja da održavanje izbora na Đurđevdan ne daje prednost nijednoj političkoj opciji, kao i da će na birališta izaći oko četiri miliona građana.

Zbog velikog broja biračkih mesta, 8.500, ocenio je Vuković, za glasanje je potrebno dva minuta, pa će svako ko ima i minimalnu motivaciju da glasa to i uraditi.

On je podsetio da je na parlamentarnim izborima u septembru 2000. godine zabeležena "alarmantna izlaznost", iako je bilo 30 stepeni, što pokazuje da su važne motivacije, a ne okolnosti".

Da Đurđevdan neće mnogo uticati na izlaznost građana smatra i politički analitičar Milan Nikolić koji je ocenio da će broj građana koji će izaći na biračka mesta zavisiti od kampanje, koliko će ona "zaintrigirati" građane i motivisati ih da glasaju.

"Svaka partija će raditi za sebe, ali zbir tih napora može da podigne izlaznost", podvukao je Nikolić i dodao da izbori na dan kada se slavi ne pružaju prednost nijednoj političkoj opciji.

Nikolić je naglasio da niko nije merio povezanost slave i izlaznosti glasača i da to što će izbori biti na Đurđevdan može možda da utiče na jedan do dva odsto birača.

Na broj građana koji će izaći na birališta, prema njegovim rečima, najviše utiče vreme, pa ako je tmurno ili pada kiša, onda manji broj građana glasa, dok lepo vreme, izvodi veći broj njih na glasačka mesta.

I sociolog Jovo Bakić je mišljenja da Đurđevdan neće uticati na izlaznost birača, jer će "svako uraditi onako kako smatra da treba, pa će ako misli da treba izaći na izbore, a ako misli da ne - neće".

Bakić, kao i ostali Tanjugovi sagovornici, misli da izbori na dan slave ne pružaju prednost nijednoj partiji, a isto smatra i analitičar Đorđe Vukadinović.

"Raspisivanje izbora na Đurđevdan naravno da neće uticati na veću ili manju izlasnost građana. Najveća srpska slava je sveti Nikola, izbori su raspisivani i za taj dan, a iako je bila zima, nije bilo velikog uticaja na izlaznost", napomenuo je Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, verski praznici čak mogu da stvore i proizvedu jednu dodatnu motivaciju i mobilizaciju za izlazak na izbore.

To da nekoj opciji ne odgovoraju izbori na Đurđevdan, smatra Vukadinović, "čista je politička petarda" i pokušaj da neko "za svaki slučaj pokuša da napravi alibi zbog svog rezultata, a koji neće biti u skladu sa njegovim željama".