četvrtak 21. februar 2013.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vučić: Niko nam u Nemačkoj nije tražio priznanje Kosova

Vučić: Niko nam u Nemačkoj nije tražio priznanje Kosova

BERLIN - Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Berlinu da niko od sagovornika iz nemačke administracije nije tražio priznanje nezavisnosti Kosova i dodao da će narednih mesec i po biti ključni za Sbriju.

On je, odgovarajući na pitanja učesnika konferencije "Balkan i budućnost Evrope - Uloga Srbije", koju su organizovali Fondacija Robert Boš, Evropski fond za Balkan i Beogradski fond za političku izuzetnost, rekao da razgovori u Berlnu nisu bili nimalo laki.

"Ne krijemo mi svoje poštovanje prema nemačkim domaćinima, i značaj koji Nemačka ima, i da želimo da budemo partneri u budućnosti. Znamo da to ne nosi samo lake i lepe stvari, ekonomsku i socijalnu pomoć, već ispunjavanje teških obaveza i donošenje nepopularnih odluka. Kao što ste videli do sada mi smo spremni za to", naglasio je Vučić.

Uveren je da će Srbija moći da ispuni najveći deo stvari koji se od nje traži, kao što je uveren da su nemački sagovornici primetili veliki napredak koji je Srbija napravila.

"Narednih mesec ili mesec i po biće ključni za Srbiju. Dijalog Beograda i Prištine će se nastaviti 4. marta i uveren sam da će se rešavati i neke ključne stvari kojih nema u izveštaju Evropske komisije. Važno je da što obećamo i ispunimo", poručio je on podsećajući da je prošli put kad je bio u Berlnu obećao da će pred lice pravde biti izvedeni napadači na nemačke vojnike, što je učinjeno.

Danas, kako je konstatovao, zbog toga, sagovornici imaju veće poverenje da ćemo uraditi to što obećamo.
"I u Bundestagu gde je ranije bilo manje razumevanja, danas ga je bilo više", preneo je Vučić dodajući da se razgovaralo najviše o tri pitanja - dijalogu Beograda i Prištine i implementaciji svega što je dogovoreno, o internim reforomama u Srbiji i o boljem okviru za biznis u Srbiji i poboljšanju ekonomske saradnje.

Najvažnije pitanje, kako je naveo, bilo je oko implementacije sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kao i pitanje paralelnih struktura na severu Kosova, te alternativnih puteva.

"Odgovorio sam na sva pitanja. Mislim da ćemo napraviti značajan napredak u bliskoj budućnosti oko nekih pitanja", istakao je Vučić i izrazio uverenje da će, ako Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU, a učiniće, kako je rekao, najbolje da do toga dođe, biće stvoreni bolji uslovi i za ulaganje.

Vučić je danas u Berlinu razgovarao s ministrom odbrane Nemačke Tomasom de Mezijerom i ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom i obratio se poslanicima u Bundestagu.

Odnosi Srbije i Hrvatske kičma odnosa na Balkanu

Vučić je ocenio i da su najveći zadaci u narednom periodu regionalna saradnja, rešavanje problema Kosova i Metohije, reforme, promena svesti kod nas samih, dodajući da će, bez obzira koju odluku o datumu budu donele zemlje članice EU, Srbija biti članica Unije, jer je to nepobitan proces koji niko u Srbiji ali i u Evropi ne može zaustaviti.

"Ako budemo dovoljno odlučni i uspemo u tome da menjamo sebe i zemlju, uveren sam da će Srbija biti uspešna i moderna zemlja i da ćemo postati siguran, čvrst i pouzdan partner zemljama u regionu i EU", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da su neki bili negativno iznenađeni izbornim rezultatima u Srbiji, jer su očekivali da će to uticati na da Srbija nazaduje u evropskim integracijama, da će biti povratak u prošlost i stara vremena, ali su oni koji danas učestvuju u vladi dokazali dovoljno hrabrosti da se ponašaju drugačije i pronađu najbolji put za Srbiju.

"Ono što je sigurno jeste da je taj put od maja do danas karakterisala želja za uspostavljanjem boljih odnosa u regionu, da je politička volja za ulazak u EU bila nedvosmisleno izražena i da smo po prvi put mnogo manje pričali, ali mnogo više radili", naglasio je on.
Vučić je ukazao da je, međutim, bilo i stvari gde je moglo više da se uradi, navodeći kao primer odnose sa Hrvatskom.

"Odnosi Srbije i Hrvatske su kičma odnosa na Balkanu", ocenio je on dodajući da Srbija i Hrvatska moraju svoje probleme jedni drugima da iznesu na pošten, odgovoran način, ne prikrivajući ništa od sopstvene javnosti, ali ni jedni od drugih.

Vučić je naglasio da Srbiju i Hrvatsku ne mora da primorava EU da razgovaraju, jer imaju dovoljno ozbiljnosti da to učine.
"Razume se da se oko prošlosti nećemo saglasiti, da postoje stvari koje one karakterišu na jedan način a mi na drugačiji, ali važnije je da ne gledamo drugačije na budućnost, jer se neće promeniti činjenica da živimo i ne prestajemo da živimo jedni pored drugih", istakao je Vučić na skupu kojem je prisustvovao zamenik premijera Hrvatske Neven Mimica.

Prvo potpredsednik vlade je izrazio nadu da će u narednom periodu taj problem biti uspešno rešen, ukazujući da se u tim odnosima mora biti iskren, da se ne daju frazološke izjave, već da je bitan dijalog i da treba sve probleme staviti na sto - od nestalih lica, imovine, pa sve do granica.

"Takva vrsta iskrenosti i otvorenosti bila bi blagorodna za obe strane i značila bi dugoročno uspostavljanje stabilnosti dve zemlje, koje predstavljaju najznačajnije države nastale na prostoru bivše Jugoslavije", uveren je Vučić.

Konstatujući da je u okviru regionalne saradnje Srbija uspela da izgradi bolje odnose sa Crnom Gorom u poslednjih šest meseci, te da nema nikakvih spornih pitanja ni sa Mađarskom, Rumunijom i Burgaskom, i da Srbja postaje mesto na Balkanu iz koga se više ne izvozi nikakva nestabilnost, već postaje faktor stabilnosti i poverenja u regionu.

Građani Srbije zaslužuju tu vrstu poverenja i podrške

U dijalogu o Kosovu, konstatovao je Vučić, postignut vidan napredak, koji je u međuvremenu podignut sa tehničkog na najviši mogući politički nivo, i ocenio da je do sada dao rezultate u više sfera, više stvari je implementirano, a ne samo ono što je dogovorila prošla vlada.

"Po dolasku na vlast malo ko je očekivao da ćemo više konkretnih stvari uspeti da sprovedemo po pitanju Kosova i Metohije, nego što je urađeno u prethodne tri ili četiri godine. Trudili smo se da uradimo što brže, da bude što bezbolnije za naš narod, a istovremeno donese korist i našem narodu i svim ostalima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, koji žive na Kosovu", objasnio je on.

Vučić je naveo da se tri do četiri odsto stanovništva severa Kosova bavi kriminalnim delima, ali da su gotovo svi protiv sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima, jer je to za njih psihološko i političko pitanje, pošto ne mogu da prihvate granicu između Leposavića i Raške.

Vlada je, međutim, kako je rekao, znala da se to neće svideti svima i razmišljala je o celini interesa i široj slici celokupnog Balkana.

Istovremeno on je ukazao da se čeka da Priština donese zakonski i podzakonski akt kako bi ovaj sporazum bio u potpunosti primenjen.

"Sve te mere koje smo preduzeli nisu bile nimalo lake za Srbiju i naš narod", dodao je Vučić ukazujući da nije bilo lako objasniti našem narodu na Kosovu, ali i u celoj Sbriji zašto takve mere preduzimamo.

On je priznao da šta god da se radi po pitanju Kosova nije popularno u našoj zemlji, ali je potrebno preduzeti korake i mere, jer oni kreiraju bolji život i primetio da je Srbija ta koja čini najviše ustupaka i pravi kompromise.

S tim u vezi je ukazao da u Sbriji opada podrška javnog mnjenja evropskim integracijama, jer građani vide da im se gotovo svakodnevno nešto uslovljava, a sa druge strane ne vide ekonomske benefite, niti vide šta je EU uradila za nas, ali je dodao da uprkos tome vlada nije krila da su evropske integracije njen politički cilj.

"Mi to ne radimo zato što nam je neko stavio glavu na panj, i nemamo alternativu, već zato što smaramo da je to najbolje za našu zemlju, ne samo u ekonomskom i socijalnom smislu, već mislimo da suštinski pripadamo Evropi, da je to nezaustavljiv proces, bez obzira na ljutnju i jed koji ponekad postoje kod dela našeg naroda zbog onoga kroz šta svakodnevno prolazimo", poručio je Vučić i izrazio uverenje da su građani Srbije realistični i da će spoznati korist mera vlade.

Potpredsednik vlade naveo je da je vlada učinila dosta i na reformskom planu, te da je je krenula i u odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ukazujući da su institucije Srbije snažnije nego ikada i da niko nije zaštićen ko krši zakon.

Isto tako, preneo je Vučić, prvi put u poslednjih 12 godina imamo šest meseci kurs dinara prema evru koji nije fiksan, ali kurs u kojem dinar nije izgubio vrednost.
Dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU, ponovio je Vučić, ne zavisi od Srbije, već od velikih zemalja Unije, ali je rekao i da je uveren da građani Srbije zaslužuju dobijanje datuma.

"Mnogo toga smo uradili. Najteži put je bio put Srbije. Srbija je morala najviše žala da proguta. Mislim da ne samo vlada, već pre svega građani zaslužuju tu vrstu poverenja i podrške", podvukao je on.

Na političkom planu Vučić za eventualne vanredne izbore kaže da bi obezbedili veliku podršku aktuelnoj vladi, a njegovoj stranci 50 odsto poverenja građana, a kad je reč o ekonomiji potpredsednik vlade je naveo da je Srbija uspela da zaustavi dramatičan rast nezaposlenosti (sa 27 na 26,5 odsto), te da je cilj da se do kraja iduće godine broj onih bez posla smanji za još nekoliko procenata.