Glas Javnosti

BES KOD ČOVEKA: Nije dobro, ali može da bude korisno u savladavanju prepreka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ljutnja nije prijatan osećaj, ali može pomoći da se prevladaju prepreke i izazovni ciljevi i zato je ne bi trebalo pokušavati potisnuti ili ignorisati, navela je Heder Lenč, profesorka psihologije i nauke o mozgu na teksaškom Univerzitetu A&M, u članku za Scientific American.

U naučnom časopisu Scientific American, profesorica Lenč napisala je da je ljutnja signal da je osoba naišla na izazov dok pokušava da ostvari neki cilj. Kad se naljutite, trebalo bi se „zaustaviti, orijentisati se na ono što se događa i razmotriti najbolji način da odgovorite“ kako biste postigli svoj cilj, navodi Lenč.

„Na primer, radite na važnom projektu, ali kompjuter se stalno ‘ruši’. Bes bi vas mogao podstaći da uređaj odnesete na popravku ili da ga razbijete o pod. Obe radnje uklanjaju prepreku, ali samo prva omogućava da se ostvari cilj, odnosno dovrši projekat“, pojašnjava Lenč.


Kako bi ispitali efekat ljutnje na postizanje izazovnih ciljeva, Lenč i njene kolege sproveli su niz eksperimenata na više od 1.000 ljudi. Prvo deo učesnika dobio je zadatke koji su trebali da ih razljute, a ostali zadatke koji nisu trebali da im probude taj osećaj. Potom su svi učesnici dobili nove zadatke s jasnim ciljem i pratećim izazovom ili preprekom, poput rešavanja anagrama ili igranja teške igre.

Lenč je rekla da je istraživački tim otkrio da su učesnici koji su se u prethodnim zadacima razljutili, bili uspešniji od ostalih u idućim zadacima.

Međutim, kad su ciljevi bili previše jednostavni, ljutnja nije poboljšala ishode. Na primer, kada su učesnici morali da rešavaju jednostavne zagonetke ili igraju jednostavnu video igru, oni koji su bili ljuti nisu ostvarivali bolje rezultate od onih koji se nisu tako osećali.

Profesorka pojašnjava da nalazi ne znače da treba da se namerno razbesnite kako biste postigli cilj, pošto taj osećaj može dovesti do postupaka s ozbiljnim negativnim posledicama, ali i da se ljutnja, kad je čovek oseti, ne treba potiskivati, već se može usmeriti u rešavanje izazova i prepreka na putu prema cilju.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR