nedelja 20. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Hag neredovno isplaćuje Karadžićeve advokate

Hag neredovno isplaćuje Karadžićeve advokate

BEOGRAD - Oko 165.000 evra koje je Haški tribunal odobrio Radovanu Karadžiću za pripremu odbrane zapravo je dug Tribunala prema Karadžićevoj odbrani, a ne dodatni novac, tvrdi Goran Petronijević, koordinator tima savetnika za odbranu Radovana Karadžića.
- To nije novac koji mu je sada dat da bi nastavio da se brani, već dug koji još nije u celosti isplaćen. Oni nama daju od 20 do 25 evra po satu, dok advokati drugih optuženika dobijaju između 25 i 96 evra. Znači, primamo četiri puta manje, i to neredovno - kaže Petronijević i dodaje:

- Polovina Karadžićevog tima prima 20, a druga polovina 25 evra po satu. Normalni postupci koštaju između 350.000 i 500.000 evra, a za Radovanov slučaj, koji je najsloženiji, daju nekoliko puta manje. Naneta nam je velika šteta, zbog čega smo neke svoje ljude morali da povučemo iz Haga jer više nismo mogli finansijski da izdržimo - ogorčen je Petronijević.
Luka Karadžić, Radovanov brat, potvrđuje da bivšem lideru bosanskih Srba od marta do danas ništa nije isplaćeno za odbranu.

- Ako ćemo realno, dosadašnji troškovi uveliko prevazilaze 165.000 evra.  NJemu se nudi 25 evra po satu, dok ostali optuženici primaju od 80 do 100 evra. I kako onda Radovan da bude u ravnopravnom položaju sa ostalima?! Haški tribunal hoće po svaku cenu da ga onemogući u odbrani! Da mu bar daju 60-70 evra pa da se kaže da je koliko-toliko ravnopravan. On je dobio milion i 300.000 stranica koje mora da obradi, a napravio je veliku grešku što kao Šešelj nije tražio da mu se sve to prevede na srpski jezik i ćirilicu - podseća Luka Karadžić.