subota 20. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > DSS izbačen iz prostorija u Bujanovcu

DSS izbačen iz prostorija u Bujanovcu

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije (DSS) protestovala je danas zbog, kako se navodi, "nasilnog  protivpravnog" iseljavanja Opštinskog odbora te stranke iz stranačkih prostorija u Bujanovcu.
 
Potparol DSS Petar Petković izjavio je da je time Opštinsko veće Bujanovca "jasno pokazalo koje su namere albanskog političkog rukovodstva". Prema njegovim rečima, lokalne vlasti iseljavaju opštinski odbor DSS iako ta stranka ima uredno regulisana dokumenta o zakupu. Petković je dodao da su bujanovačke vlasti navele da za to imaju odobrenje ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Milana Markovića jer ta zgrada treba da pripadne Nacionalnom savetu Albanaca.
 
Portparol DSS je ocenio i da se sa iseljavanjem DSS iz stranačkih prostorija saglasio i Marković, jer nije reagovao na taj događaj. Prema njegovim rečima, DSS je diskriminisana u Bujanovcu jer se i tokom sednica Skupštine opštine mogao čuti stav pojedinih odbornika da ta partija nije poželjna u Bujanovcu i da za nju tu nema mesta.
 
Lokalna vlast je donela rešenje i o iseljenju opštinskih odbora Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije iz iste zgrade. Direktor Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Nenad Đurđević rekao je da je to telo sa zabrinutošću primilo informacije o iseljenju pojedinih stranaka iz prostorija koje imaju u Bujanovcu. "Mi mislimo da takva odluka u ovom trenutku sigurno ne doprinosi atmosferi poverenja i vere da se problemi mogu rešavati zajedničkim dogovorima. Apelujemo na sve aktere da zajednički nađu rešenje za korišćenje tih ili nekih drugih prostorija u opštini Bujanovac", rekao je Đurđević i dodao da Koordinaciono telo ni na koji način nije učestvovalo niti podržalo odluke opštine Bujanovac oko spornih prostorija.
 
U Bujanovcu je 21.oktobra potpisan sporazum o formiranju multietničke vlasti, odnosno sporazum o uključenju srpskih stranaka u lokalnu vlast koju sada čine samo albanske stranke.