nedelja 20. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dodeljeni mandati poslanicima

Dodeljeni mandati poslanicima

BEOGRAD - Republička izborna komisija dodelila je danas mandate poslanicima izabranim 6. maja čime su se se stekli uslovi za zakazivanje konstitutivne sednice parlamenta, koja mora da bude održana do 9. juna.

U Skupštini koja ima ukupno 250 mesta, poslaničke mandate u novom sazivu ima 11 izbornih lista, od kojih je 5 manjinskih, a mandati su dodedeljni po redosledu na listi.

Sa izborne liste "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić" 73 poslanička mesta, mandati su, između ostalih, dobili Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Jorgovanka Tabaković, Velimir Ilić, Milanka Karić, Aleksandar Vulin i Borislav Pelević.

Sa izborne liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić", koja ima 67 poslanika, mandate su izmedju ostalih dobili Dragan Đilas, Ružica Đinđić, Rasim Ljajić, Miodrag Stojković, genetičar iz Leskovca, Vuk Jeremić, Snežana Malović, Nenad Čanak, Milica Delević i Slobodan Homen.

Sa izborne "SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija", koja 44 poslanika mandate su dobili Ivica Dačić, Jovan Krkobabić, Žarko Obradović i Petar Škundrić.

Sa izborne DSS koja 21 poslanika mandate su dobili Vojislav Koštunica, Dragan Jocić, Slobodan Samardžić i Aleksandar Popović.

Sa izborne liste LDP, koja ima 19 poslanika, mandate su dobili Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Ranka Savić, Zaharije Trnavčević, Aleksandar Jugović i Miljenko Dereta.

Sa liste URS, koja ima 16 poslanika mandate su dobili Mlađan Dinkić, Veroljub Stevanović, Maja Gojković, Boško Ničić i Vladan Vasić.

Savez Vojvodjanskih Madjara ima pet poslanika, medju kojima Balint Pastor i Elvira Kovač, Stranka demokratske akcije Sandžaka čiji je lider Sulejman Ugljanina ima 2 poslanika Ifeta Radončića i Bajru Gegića.

Sa izborne liste "Nijedan od ponudjenih odgovora" su Nikola Tulimirović, Koalicije Albanaca Riza Haljimi i liste "Sve zajedno" Emir Elfić. Prvu sednicu novog parlamena saziva stari šef Skupštine Slavica Djukić-Dejanović.

Svaki treći kandidat na listi je žena, a u slučaju da jedna od njih podnese ostavku zameniće je prvi sledeći kandidat na izbornoj listi. Od 250 poslanika 107 je iz Beograda.