četvrtak 20. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Šešelju pravosnažno 15 meseci zatvora za nepoštovanje suda

Šešelju pravosnažno 15 meseci zatvora za nepoštovanje suda

HAG - Haški tribunal pravosnažno je osudio Vojislava Šešelja na 15 meseci zatvora, pošto je apelaciono veće odbilo Šešeljevu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu izrečenu krajem jula prošle godine, saopšteno je u Hagu.

Prvostepeno veće Tribunala osudilo je 24. jula 2009. Šešelja na 15 meseci zatvora, utvrdivši da je on u jednoj od svojih knjiga obelodanio lične podatke o trojici zaštićenih svedoka optužbe, na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Ti svedoci dali su iskaze u glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. O Šešeljevoj žalbi nije vođena rasprava u sudnici, a presuda je objavljena samo u pisanom obliku.

Sadržaj Šešeljeve žalbe nije bio dostupan javnosti, zato što je u sekretarijatu Tribunala 18. avgusta prošle godine zavedena kao poverljivi dokument.

Iz danas objavljene pravosnažne presude proizlazi da je Šešelj u žalbi naveo da nije dokazana njegova namera da otkrije identitete svedoka, budući da je objavio samo javna dokumenta Tribunala, kao i da osuđujuća presuda nije mogla biti doneta samo na osnovu delova knjige koji su prevedeni na engleski jezik.

Apelaciono veće te argumente je odbacilo, utvrdivši da je Šešelj znao da objavljivanjem podataka o svedocima u prevedenim delovima knjige krši odluku pretresnog veća o zaštiti svedoka.

Prema pravosnažnoj presudi, Šešelj je time počinio delo nepoštovanja suda.
Tribunal je Šešelja nedavno po drugi put optužio za nepoštovanje suda zato što je u jednoj od svojih knjiga obelodanio identitete 11 zaštićenih svedoka.
Šešelj je odbio da se izjasni o krivici, a sudija je, u skladu s pravilima, u spis uveo da se optuženi ne oseća krivim.

Na jednom od zasedanja, Šešelj je potom najavio da će protiv njega biti pokrenuto "bar još 10 postupaka za nepoštovanje suda", zato što je "tako odlučio".

Prošle nedelje, sudije su saslušale poslednjeg svedoka koga su same pozvale, čime je okončan okončan dokazni postupak optužbe u glavnom procesu protiv Šešelja.

Administrativna rasprava zakazana je za 14. jun. Šešelj će, kako je najavio, podneti zahtev za oslobađanje zasnovan na tvrdnji da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice.
Kako je naznačio predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, rasprava o tom zahtevu biće vođena u septembru.

U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. marta 2003. godine. Suđenje je, posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, počelo u novembru 2007.

Komentari

Jednom cirkusant uvek cirkusant. Odlucio Vojislav Seselj da bude cirkusant u hagu i da svojim izjavama kako ce se njemu suditi vise puta zbog nepostovanja suda razveseljava sudije, jer su ga doveli do te take kad je i sam shvatio da ce jos dugo dugo robovati. To sto radii Seselj nebi napravio niti jedan pravnik pocetnik. On se na sve nacine ruga sa sudom a zahteva da sud bude pravedan i posten. E pa Seselju ne moze to tako, i ti ne dozvoljavas Baticu da te predstavlja kao hrvata i zbog toga ga mrzes i nedaj boze da ti se pruzi prilika da sudis Baticu, koji je u sred skupstine dokazao da si hrvat. Imas previse rodjaka politicara hrvatskoj koji se prezivaju Seselj. Sad je otkrio 11 zasticenih svedoka, daklen to nepostivanje suda se ponovilo, a u praksi je uvek tako kad se delo ponovi onda se dobiva maksimalna kazna pa se ja nadam da ce za ovo nepostovanje suda dobiti najmanje 7 godina robije i 100000 € globe. U koliko nastavi ovako da nepostuje sud nametnuce mu branioca pa ce morasti da umre gladju. Ja mu porucujem da se cuva jer kad umre zaboravice ga vrlo brzo. Jos ni jedan nas junak nije dugo trajao. Pa zar nevidi da su narodni heroji zaboravljeni da su im spomenici uruseni, a njegova besmrtna ideologija moze da zabavlja samo maloumne. San o granicama koje sanja nikad nece biti dosanjane jer hrvatska je clanica NATO pakta tako da srbija nema niti jedan promil sanse da zauzme te teritorije. Ta ideja vise nikog nece privuci u SRS i ona ce se mozda vec poslje prvih parlamentarnih izbora nestati.

Lepo razmišljanje jednog koji voli svoj narod. On je i veliki ekspert koji se razume u sve pa i pravo. Veliki je demokrata i tolerant. Vrhunski dokaz da je Šešelj Hrvat je Batićeva tvrdnja a ne ono što šešelj kaže. Mnogi savezi su večno trajali pa će i NATO. Nada se da će Šešelj biti osuđen na sedam godina.On je već toliko i više u Haškom zatvoru.Što se tiče junaka ovakvi neznaju ni svoje nabliže predake ili ih se stide. SRS će možda nestati ali u svetu se sve više vide CEVENE ZASTAVE. Nadravlje i da ste mi živi i zdravi.

Ova dvojica balonja zajedno sa onom protuvom Baticem nemaju tri ciste o Seseljevom porijeklu. Seselj familija je iz Istnocne Hercegovine, Popovo Polje i oni su Srpska familija i nikakve veze sa Hrvatima nemaju. Znam, jer sam iz tih krajeva.

Naravno ce da se sprda sa sudom kao sto se sud i oni koji su ga izmislili zajedno sa protuvama na vlasti u Beogradu sprdaju sa Srpkim narodom.

To je sitnica kolika ga kazna ceka za pokolje koje su napravile jedinice kojima je on bio vrhovni komandant.

Kakav sud, takvo i suđenje...a Patriota, a čega si ti Patriota...?

Sutra će da kaže da je i Draza Mihajlović Hrvat, svašta! A taj Hagski sud je grupa kriminalca, čim neko optuži Srbina nema tu šta odma je kriv. Zar mi Srbi nemamo pravo da branimo domovinu? A Šeselj nije ni dužan ni kriv, kako su mogli baš njega da ga optuže ja neznam. Dali primećujete da za sve istočno Evropske zemlje namaju mnogo strpljenja. "Poturice" koje su na vlast danas bi nas sve izdale da bi mogli!