Švajcarac Oskar Čirki 1896. godine bio je šef sale njujorškog "Valdorf" hotela. Pre toga je radio kao portir, konobar i brodski konobar, ali nikada kao kuvar. Ipak, on je osmislio salatu od svežih jabuka, celera i oraha pomešanih sa majonezom i posluženu na listu zelene salate!
Čirkijeva kreacija odmah se dopala izbirljivim gostima luksuznog hotela na Menhetnu a ime je, naravno, dobila po nazivu hotela u kome je prvi put napravljena i poslužena.
Čirki je kasnije objavio veliku zbirku recepata "Oskar iz Valdorfa“, a ovo lagano jelo je steklo popularnost širom sveta. Osnovni recept razrađivan je dodavanjem grožđa, piletine, ćuretine i sušenog voća.
Potrebno je:
300 gr celera, 150 gr zelenih “greni smit” jabuka, 100 gr delikatesnog majoneza, 100 gr kisele pavlake, 100 gr oraha, pola limuna, nekoliko listova zelene salate, so po ukusu. Vremenom je salati
Priprema:
U činiju narendati očišćeni celer i iseckati jabuke na kockice. Orahe izdrobiti oklagijom na krupne komadiće. Voditi računa da celer i jabuke ne potamne (oksidiraju), već ih prelijte sokom od pola limuna. Pomešajte majonez i pavlaku, dobro izmešajte i posolite po ukusu. Servirajte u činiji obloženoj zelenom salatom i pospite orasima. Po želji, salatu možete obogatiti grilovanom piletinom ili ćuretinom.
Glas javnosti