utorak 20. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ljajić za predsedničke izbore 6. maja

Ljajić za predsedničke izbore 6. maja

Za to sam da ovu godinu ne potrošimo potpuno u izbornim kampanjama i postizbornim kalkulacijama, rekao je lider SDPS

NOVI SAD - Lider Socijaldemokratske partije Rasim Ljajić smatra da bi i predsednički izbori trebalo da budu održani 6. maja kada i parlamentarni i lokalni, kako ova godina ne bi potpuno bila potrošena u izbornim kampanjama.

"Za to sam da ovu godinu ne potrošimo potpuno u izbornim kampanjama i postizbornim kalkulacijama. Imamo izbore 6. maja, a redovne predsedničke izbore bismo verovatno imali 15. decembra.

Dakle, tek što bismo dobili novu vladu negde početkom septembra, odmah bi počela kampanja za predsedničke izbore, a za sve to vreme stoji privreda, investitori čekaju... i zato sam za objedinjavanje svih izbora", rekao je Ljajić za novosadski "Dnevnik".

On, uz to, smatra i da politika koju je vodi predsednik Srbije Boris Tadić treba da bude stavljena na proveru javnosti. "Iako je često bila osporavana, ona je dala rezultata, ali građani ipak o njoj treba da kažu svoj sud", smatra on.

Ljajić je napomenuo da je o tome razgovarao sa Tadićem iznoseći u nekoliko navrata svoje argumente zašto da bi ti izbori trebalo da budu održani zajedno sa svim ostalim.

"Naravno, tu odluku nije lako doneti. Ona nije jednostavna i nije bez izvesnog rizika po državu. Stoga ne vidim opravdanost primedbe zašto Tadić nije presekao tog 13. marta kada su raspisani ostali izbori", rekao je lider SDP.

On je mišljenja da će ako u narednih mesec dana budu raspisani predsednički izbori, biti sasvim dovoljno vremena za promociju kandidata, jer smo već u kampanji.

"Uostalom, i svi ti kandidati koji najavljuju da će se pojaviti u predsedničkoj trci na političkoj sceni Srbije najmanje su 20 godina", primetio je on.

Govoreći o lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji Ljajć je rekao da postoji prostor za rešenje koje neće ugroziti ni naš Ustav, kao ni nastavak evropskih integracija i dovesti u pitanje odnose sa međunarodnom zajednicom.

On je podsetio da bi se izbori odnosili samo na dve opštine na severu-Zubin Potok i Zvečane i da treba da "pokušamo da sa Unmikom nađemo rešenje".

Ljajić smatra da su posle parlamentarnih izbora moguće samo dve opcije: jedna je da većinu formira blok oko DS-a, a druga je da niko ne može da sastavi vladu jer, kako kaže, ne vidi da SNS ima dovoljan koalicioni potencijal.

"Ako se imaju u vidu oštre izjave predstavnika DS i SNS, nisam siguran da je takva koalicija moguća", dodao je lider SDP.