subota 19. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kandidatura pa šta bude

SRBIJA BI U UTORAK TREBALO DA PODNESE APLIKACIJU ZA ČLANSTVO U EVROPSKOJ UNIJI

Kandidatura pa šta bude

Konačna odluka o podnošenju zahteva za punopravno članstvo u EU treba da bude doneta na današnjoj sednici Saveta za evropske integracije posle koje će biti održana sednica vlade, kada će i formalno odluka biti potvrđena

BEOGRAD - Srbija je donela odluku da u utorak podnese kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji! Konačna odluka treba da bude doneta na današnjoj sednici Saveta za evropske integracije, posle koje će biti održana sednica vlade, kada će i formalno biti potvrđena odluka o aplikaciji. Da se zaista nešto važno događa potvrdio je juče i predsednik Srbije Boris Tadić izjavom da će vlada danas doneti odluku o podnošenju kandidature za članstvo u EU.

- Imamo argumente za i protiv podnošenja kandidature. Metodologija koju smo veoma pažljivo analizirali i sve okolnosti koje su nam se nametale za priključenje EU pokazali su se veoma dobrim - rekao je Tadić i naglasio da će prisustvovati današnjoj sednici vlade jer ima ustavne obaveze.

Dačić: Zavisi od dogovora

Zamenik predsednika vlade Ivica Dačić naglasio je da je potrebno prethodno obezbediti podršku partnera iz EU kako bi kandidatura bila podneta u skladu s tim dogovorom.
- Manje je bitno kada ćemo podneti kandidaturu od toga kada će ona biti prihvaćena. Od tog dogovora sve zavisi - rekao je Dačić.

- Ovih dana imao sam niz bilateralnih susreta. Sastao sam se s tridesetak lidera, neki od njih su i evropski zvaničnici. Čuo sam njihovo mišljenje i to ću sve prezentovati na sednici vlade, kada ćemo doneti odluku o tome kada će Srbija podneti kandidaturu - izjavio predsednik Srbije.

Ohrabrenje za podnošenje kandidature Srbije stiglo je juče i od poslanice Evropskog parlamenta (EP) i izvestioca za viznu liberalizaciju za zapadni Balkan Tanje Fajon.
- Podržavam srpske vlasti u nastojanju da podnesu kandidaturu za članstvo u EU već u narednih nekoliko dana, a za to postoji i podrška više od 20 država članica Unije - rekla je Fajonova.

I potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da Srbija ozbiljno razmatra mogućnost podnošenja kandidature.

S druge strane, predstavnici opozicije smatraju da Srbija ne bi trebalo da predaje kandidaturu za prijem u EU. Lider NS Velimir Ilić ubeđen je da nam ulaska u EU nema pre 2014. godine.
- Daj bože da i tada uđemo, ali realnije je da to bude 2018. ili 2020. godine. Znači, logično je da se kandidujemo godinu ili dve ranije. Osnovni kriterijumi EU su stopa zaposlenosti stanovništva, standard, izgrađenost infrastrukture, jer EU neće da vas primi pa da vas izdržava. Sada nismo ni približno dostigli te kriterijume. Svake godine idemo unazad, imamo više nezaposlenih nego pre dve godine, mnogo je preduzeća u stečaju, mnogo nelikvidnih firmi...

Da ne pričam o tome da je 100.000 ljudi ostalo bez posla. Sve nas to udaljava od EU - nabraja Ilić.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić kaže da se treba kandidovati onda kada bude izvesno da će kandidatura biti prihvaćena.
- To bi moglo da se dogodi sredinom sledeće godine - optimističan je Vučić.

I potpredsednik DSS Slobodan Samardžić smatra da je rano za podnošenje kandidature.
- To je prosto nerealno. DSS se ne bavi tim pitanjem na taj način, mi se ozbiljno bavimo evropskim integracijama - zaključio je Samardžić.