nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Suđenje presedanu

INTERVJU : TOMAS FLAJNER, O INICIJATIVI SRBIJE PRED SUDOM PRAVDE

Suđenje presedanu

Ako Sud zaključi da je nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, to će biti katastrofa ne samo za Srbiju, nego i za ceo svet, jer bi to bilo koja manjina mogla da iskoristi za jednostranu secesiju

BEOGRAD - Ako Međunarodni sud pravde zaključi da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu sa međunarodnim pravom, to će biti katastrofa ne samo za Srbiju, nego i za ceo svet. To bi značilo da Sud ne prihvata ideju da je Kosovo poseban slučaj, nego bi kosovski slučaj time stvarno postao presedan. Jer, ne vidim nijedan argument koji bi Sud mogao da istakne, a koji potom bilo koja manjina na svetu ne bi mogla da iskoristi za jednostranu secesiju zasnovanu na njegovoj odluci - rekao je za Glas Tomas Flajner, direktor švajcarskog Centra za federalizam i bivši savetnik Srbije u pregovorima o statusu Kosmeta.

Šta bi Srbija mogla tada da učini?
- Mogla bi da tuži države koje su priznale Kosovo, ali bi šanse da dobije pozitivnu presudu bile drastično umanjene. Ako je Sud već odlučio da je proglašenje nezavisnosti bilo legalno, izgledi da promeni svoje mišljenje i odluku su veoma, veoma tanke.

Nikad priznanje

Da li bi Srbija trebalo da prizna Kosovo ako Sud kaže da je jednostrano proglašenje nezavisnosti bilo u skladu sa međunarodnim pravom?
- To ne znači to. Mišljenje suda je savetodavno. Izrael ni do danas nije promenio stav za koji je Sud kazao da je ilegalan.

Da li bi rizik bio manji da smo se opredelili za tužbe?
- Oduvek sam bio za tužbe. Ali, sada je Beograd počeo proces preko Generalne skupštine UN, ne bi bilo mudro i ne bih savetovao da podnosi tužbe. Sud će se sad ovako baviti pitanjem Srbije, i što je početo, to će biti i završeno.

Bude li mišljenje Suda pozitivno, koja su nam pravna sredstva dalje na raspolaganju i za koja bi bilo najbolje da se opredelimo?
- Srbija može da tuži zemlje koje su priznale Kosovo kao nezavisno, kao i da iskoristi diplomatska sredstva da otvori pregovore baš sa njima. To je sve otvoreno. Mišljenje Suda je savetodavno, što znači da ostaje na državama da se same opredele da li će da ga slede ili da ga zanemare. Dakle, Srbija može da, kao što je radila i do sada, upotrebi politička sredstva i pusti da međunarodna zajednica odluči hoće li da sledi savetodavno mišljenje Suda ili možete da tuži države koje su priznale Kosovo.

Ima kritika da je Srbija formulisala pitanje preširoko, te da Sud može dati mišljenje koje će svaka strana tumačiti kako joj volja. Bilo je i ocena da Sud može reći da secesija nije predmet međunarodnog prava.
- Na to neću da odgovorim, jer bi moje reči mogle da budu kontraproduktivne, tačnije, mogle bi da utiču na odgovor Suda.

Komentari

Sud će donijeti odluku po nalogu velikih.

To se Nacisti Svete iz Prvog Svetskog Rata, nema druge. TACIJEVE DOPASKE PARE su otisle u Nemacku, prekobarskim ambasadorima, a ovi postavili na tron Tadica-Brankovica, i Canka, i ostalu bagru potkupili, i tako kupili Srbiju za "SICU".
JA REKOH, I PONAVLJAM, SPAS SRBIJI JE JEDINO 'VOJNA-CIZMA ". Demokratija!
Koja demokratija? Demokratija je za ljude, a ne za trece razredni narod. George Soros radi petom brzinom, a vi ostaste na ledini.
Koga da tuzimo, "Oca sto nam majku?"

Eh Tomase,Tomase, kada bi ti stvarno imao pojma koliko nemas?!!!

Ne znam cemu se Srbija nada?Niko nece da prizna,ali bas ta potvrdna odluka suda bice pogubna za Srbiju a ne za svet. To ce biti dokaz jedne totalno pogresne i za Srbiju pogubne politike kojoj ce biti vrhunac Vojvodina ako se ne probude. Pa ljudi,shvatate li vi kuda sve ovo vodi ?

Ovaj covek se cesto pominje i intervjuise u srpskim novinama. Nisam jos primetio da je nesto rekao da lici na strucno i sto zahteva dublje promisljanje. Da li mu se daje znacaj zato sto ga je iz nekog razloga bivsi Ministar za Kosovo uposlio kao savetnika? U svakom slucaju bilo bi dobro kad bi nasi novinari malo zaobisli ovu facu i potrudili se da ispitaju ko u svetu i kod nas bolje poznaje medjunarodno pravo i odmore nas od ovog repetitivnog jodlovanja datog gospodina.

Ćoravi Flajner ne vidi nijedan argument koji bi sud mogao da istakne a da ga ma koja manjina ne
bi mogla iskoristiti za proglašenje svoje nezavisnosti! To bi možda bilo tako da je Kosovo dobilo nezavisnost iz čistog mira. Ne, dobilo ju je iz prljavog rata.

Ned, 19/10/2008 - 16:59 — faro

Ne znam cemu se Srbija nada?Niko nece da prizna,ali bas ta potvrdna odluka suda bice pogubna za Srbiju a ne za svet. To ce biti dokaz jedne totalno pogresne i za Srbiju pogubne politike kojoj ce biti vrhunac Vojvodina ako se ne probude. Pa ljudi,shvatate li vi kuda sve ovo vodi ?

vidis poslije vojvodine tek onda ce drugi narodi da se napale za nezavisnost ukljucujuci i srbe u regionu...

inace ne brini se za vojvodinu i kosovo radicemo na njihovom povratku ko i u proslosti...