nedelja 19. septembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vekarić: Leševi u Perućcu žrtve Milana Lukića

Vekarić: Leševi u Perućcu žrtve Milana Lukića

BEOGRAD - Pretraga lokacije Perućac je završena, a prve poluinformacije o pronađenih 11 skeletnih ostatka ukazuju da je reč o zločinima Milana Lukića, izjavio je danas portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.
"Sada imamo poluinforamcije da se radi o zločinima Milana Lukića.
Tih 11 skeleta nisu u vezi, individualno su bacani u jezero i mislimo da se radi o tragu zločina Milana Lukića koji je osuđen u Hagu", kazao je Vekarić Radio-televiziji Srbije.

Identifikacija do dva meseca

Vekarić je rekao da misli "da ćemo u dogledno vreme dobiti odgovore" i da bi identifikacija posmrtnih ostataka nađenih na toj lokaciji mogla da se obavi za mesec-dva, ali da to zavisi od novca i efikasnosti samog Instituta za sudsku medicinu. Vekarić je dodao da je Srbija po pitanju istrage lokacije Perućac pokazala visok stepen odgovornosti.

"Trebalo je da se voda pusti u jezero i čak je postojala određena energetska ugroženost tog dela naše zemlje upravo zbog tih istražnih radnji, što je sprečeno, čime smo pokazali i stepen poštovanja prema žrtvama", kazao je Vekarić.
"Punjenje jezera je već počelo, istražni sudija to dobro koordinira zajedno sa komisijama za nestale i vodi računa o tome da i onih navodno 260 pronađenih tela koja je najavila bosanska strana ne budu ugrožena", kazao je on.

Puštena je voda dva metra, basen je osam metara a posmrtni ostaci su na dubini od tri četiri metra. Na temu istrage lokacija na Kosovu, na kojima se kako se pretpostavlja nalaze posmrtni ostaci kosovskih Srba, Vekarić je ocenio da je Srbija otvaranjem istrage u Raškoj uradila strateški veoma dobru stvar, jer je dovela drugu stranu da ozbiljno razmišlja o srpskim žrtvama.

Taoci Mladića i Hadžića

Vekarić je izjavio da bi Srbija bila ko zna gde na putu evropskih integracija da su haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić, "koji Srbiju drže kao taoce, potražili istinu u Hagu". Prema njegovim rečima, rešavanje pitanja haških optuženika je naša međunarodna obaveza koja se pominje na marginama evropskih razgovora, a to je i naša obaveza i prema žrtvama.

Vekarić je dodao da put do haških optuženika vodi preko prekidanja finansijskih tokova i mreže podrške, zbog čega je nedavno na pet lokacija i sprovedena akcija.