nedelja 19. septembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bliže se pregovori Beograd-Priština

PRVE TEME SRPSKO VERSKO I KULTURNO NASLEĐE I UPRAVLJANJE GRANIČNOM LINIJOM

Bliže se pregovori Beograd-Priština

Evropska unija traži brz početak dijaloga Srbije i Kosova i već naredne nedelje će se znati detalji tog procesa, kažu diplomatski izvori iz Brisela za Koha ditore

PRIŠTINA - Evropska unija traži brz početak dijaloga Kosova i Srbije i već naredne nedelje će se znati detalji tog procesa, rekli su diplomatski izvori iz Brisela za prištinski list Koha ditore i dodali da bi prve teme mogle biti srpsko versko i kulturno nasleđe i granična linija.

Izvor navodi, a prenosi list, da će tema razgovora u jednom trenutku biti i sever Kosova. EU nastavlja "intenzivne konsultacije sa Prištinom i Beogradom kako bi se razjasnili detalji oko početka dijaloga", naveli su izvori. Glavne ličnosti u procesu dijaloga trebalo bi da budu predsednik Srbije Boris Tadić i kosovski premijer Hašim Tači, dok bi posrednik bila šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, piše Koha ditore.

Što se tiče prvih tema dijaloga, izvori su pominjali - srpsko versko i kulturno nasleđe, upravljanje graničnom linijom, naveli su izvori. Ahtisarijev paket neće biti otvoren, ali se ne isključuje mogućnost rasprave o specijalnom statusu za sever Kosova, prenosi dnevnik izjave evropskih diplomata.
Status severa Kosova doći će na dnevni red u jednom trenutku tokom dijaloga i početna tačka u ovom slučaju biće realno stanje na terenu a ne Ahtisarijev paket.

Naredne nedelje konsultacije će se nastaviti u Njujorku "gde će se održati niz sastanaka, uključujući i onaj između visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i premijera Kosova Hašima Tačija, prenosi Koha ditore.
"EU je ocenila da su politički lideri u Beogradu i Prištini dobro shvatili važnost momenta i izrazili volju za ulazak u dijalog, pošto će obe strane imati dobiti iz ovog procesa", naveli su izvori.

Dačić: Što pre da počnu razgovori

SKOPLJE - Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić založio se danas u Skoplju da što pre počne dijalog između Beograda i Prištine o svim pitanjima, uključujući i pronalaženje mirnog i pravičnog rešenja za status Kosova i Metohije.
"Srbija misli da je od svega najvažnije da se počne dijalog o svim pitanjima", rekao je zamenik premijera Dačić posle razgovara sa makedonskom koleginicom Gordanom Jankulovski. Dačić je precizirao da sa aspekta Srbije, dijalog uključuje i pronalaženje mirnog i pravičnog rešenja za situaciju nastalu posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta u februaru 2008..
Zamenik premijera Dačić je dodao da privremene institucije u Prištini "verovatno smatraju da o tome ne treba da se razgovara". Dačić je istovremeno naglasio da je neophodno, u cilju rešavanja svih problema, a ne samo njihovog "stavljanja pod tepih", da se razgovara o svim temama, uključujući i pitanje konačnog rešenja statusa Kosmeta.
Na pitanje makedonskih novinara kada bi mogli početi razgovori predstavnika Beograda i Prištine i šta od toga očekuje Srbija, Dačić je odgovorio da o datumu početka razgovora precizno ne mogu da odgovore ni oni koji će u njima učestvovati, i istakao da je neophodno pronaći pravično rešenje, koje je prihvatiljivo za obe strane.

Oni su dodali da se u EU nadaju da će dijalog početi pre 28. oktobra - dana kada bi ministri spoljnih poslova EU trebalo da proslede Evropskoj komisije mandat za početak procedure apliciranja Srbije za članstvo u EU. "Ovaj korak Saveta EU se očekuje da bude i prva nagrada za Beograd ono što u EU nazivaju hrabar i pragmatičan korak predsednika Tadića oko rezolucije o Kosovu u UN", ocenili su izvori Koha ditore.

U EU jasno kažu da ne može biti pregovora o statusu Kosova, jer su 22 zemlje članice EU već priznavale Kosovo i ne može se ponovo početi od nule.
"Iako se još mnogo toga ne zna oko najavljenog dijaloga, jedno je jasno: razgovori mogu početi brzo, ali se oni neće završiti uskoro. Postoji mogućnost da oni traju onoliko koliko i putovanje Kosova i Srbije ka Evropskoj uniji", ocenjuje dnevnik Koha ditore.