subota 19. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > U subotu glasanje u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD

U subotu glasanje u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD

BEOGRAD - Birači upisani u posebne evidencije u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD glasaće sutra na drugom krugu izbora za predsednika Srbije.

Izbori za predsednika Srbije održavaju se u nedelju 20. maja, ali je Republička izborna komisija odlučila da se u te tri zemlje glasa dan ranije, od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu. U inostranstvu će se glasati na ukupno 38 biračkih mesta u 22 države.

Na biračkim mestima u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće se 20. maja.

Na ovogodišnjim izborima, po prvi put, biće otvoreno onoliko biračkih mesta u inostranstvu koliko je građana izrazilo želju da glasa podnošenjem pismenog zahteva u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu.

U drugom krugu predsedničkih izbora učestvuju kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić koji je na izborima 6. maja osvojio 25,31 odsto glasova i kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić koji je u prvom krugu dobio podršku 25,05 odsto birača.