ponedeljak 19. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vojislav Šešelj sutra u sudnici

Vojislav Šešelj sutra u sudnici

BEOGRAD - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pojaviće se sutra pred sudskim većem Haškog tribunala u drugom suđenju u kojem je optužen za otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka.

Šef pravnog tima za odbranu Zoran Krasić podsetio je da je optužnica podignuta pre mesec i po dana i da se njome lider radikala tereti da je u knjizi objavljivanjem dokumenata sa suđenja za ratne zločine otkrio identitet 11 zaštićenih svedoka.

Šešelj, kome se u Hagu sudi za ratne zločine, ranije je za isto krivično delo, otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka, osuđen na 15 meseci zatvora. U tom procesu u toku je žalbeni postupak.

Krasić je ocenio da ti slučajevi pokazuju da je Šešelj diskriminisan u odnosu na ostale optuženike i podsetio da je bivša portparolka tužilaštva Florens Artman zbog objavljivanja poverljivih dokumenata sa suđenja u svojoj knjizi osuđena na kaznu od 14.000 evra.

Šef tima za odbranu Šešelja rekao je da će se suđenje za ratne zločine lideru SRS nastaviti početkom maja saslušanjem poslednjeg svedoka sudskog veća.

Posle toga veće će odlučivati o Šešeljevom zahtevu da se donese oslobađjajuća presuda, a optuženi i tužilaštvo imaće četiri sata da iznesu svoje viđenje dosadašnjeg toka suđenja.

Krasić je rekao da je četvoročlana delegacija SRS posetila Šešelja u Hagu, ali da on lično (Krasić) nije putovao jer mu nije omogućeno da ima privilegovanu komunikaciju.

Ponovio je da zbog uskraćivanja poverljive komunikacije postoji opasnost da Šešelj odustane od pozivanja svedoka odbrane.
Šešelj je u pritvoru od februara 2003. godine, kada je dobrovoljno otišao u Hag.